Strenger optreden politie in de Zaanse horeca

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Horecaondernemers, de gemeente en de politie hebben deze week samen besloten dat strenger toegezien zal worden op het handhaven van de anderhalvemeterregel in de horeca. Er bestaan grote zorgen over de afnemende discipline van de gasten.

Nog altijd geldt dat er anderhalve meter afstand dient te zijn, dat mensen zowel binnen als buiten moeten zitten, dat drukte vermeden dient te worden en dat men bij klachten¬† thuis moet te blijven. De politie gaat strenger optreden wanneer bezoekers zich daar niet houden en zowel waarschuwen als bekeuren. ‘De ondernemers zijn blij met deze ondersteuning, omdat de bevoegdheden van handhaving en politie verder gaan dan die van de ondernemers en hun personeel,’ schrijft de gemeente in een persbericht.

Blijven genieten

Daarin zegt voorzitter Ruud Keinemans van Koninklijke Horeca Nederland Zaanstreek: ‘De omzet van vele zaken is nog niet de helft van wat deze voor corona was, het is juist nu belangrijk om ervoor te zorgen de horeca open te houden en daarmee de toekomst te borgen. Dit is essentieel voor het voortbestaan van vele horecazaken. Horecabezoekers dienen er zelf voor te zorgen dat zij gepaste afstand houden, niet staan en zeker niet gaan dansen. Als we allemaal de regels respecteren, hoe niet-leuk of moeilijk soms ook, komen we het verst en kunnen we optimaal blijven genieten van de gezellige horeca.’

Virus niet met vakantie

Burgemeester Jan Hamming zegt dat de oproep van de Zaanse horecaondernemers ‘helder’ is: ‘Zij hebben de hulp van de bezoekers nodig.’ Om de horeca te steunen is door de gemeente soepel omgegaan met de uitbreiding van de buitenterrassen, maar door de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen is ook een grote verantwoordelijkheid bij de bezoekers komen te liggen. ‘De horecaondernemers doen er veel aan om de maatregelen goed toe te passen en hun klanten te bedienen. Het kan echter niet zo zijn dat bij gebrek aan naleving van deze maatregelen de ondernemers de dupe zijn. Om ons heen horen en zien we dat het aantal besmettingen toeneemt. Het virus is helaas niet met vakantie.’

Kort geding

Er komt voorlopig nog geen uitspraak in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland heeft aangespannen tegen de Staat om verdere versoepelingen af te dwingen. De rechter heeft beide partijen gevraagd eerst weer met elkaar om de tafel te gaan. Uiterlijk 7 augustus moet duidelijk worden of er nog behoefte is aan een uitspraak. KHN wil nu weer verder praten, mits het ministerie van Economische Zaken ook deelneemt. De laatste tijd was met name Justitie en Veiligheid de gesprekspartner. De rechter noemde een roadmap die ondernemers een perspectief moet bieden belangrijk en ook ventilatie werd genoemd als mogelijke bijdrage aan een oplossing. KHN heeft ondertussen ook aangegeven positief te staan tegenover een mondkapjesplicht voor gasten die binnenkomen, bij het vertrek en bij tussentijdse verplaatsing, bijvoorbeeld voor toiletbezoek. Alleen zittende gasten hoeven dan geen kapje om.

Reacties