Zaanstreek onderdeel één van de beste regio’s voor startups

Foto: Public Domain Pictures / Kai Stachowiak

Binnen Europa is de regio Amsterdam-Delta met daarin de Zaanstreek opgerukt naar de derde plaats in de Genome Global Startup Ecosystem Ranking. Dat is drie plaatsen hoger dan vorig jaar en alleen Londen en Stockholm scoren nog beter. Wereldwijd staat Amsterdam-Delta nu op de twaalfde plek. Die ranglijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

Startup Genome analyseert elk jaar meer dan een miljoen bedrijven in 300 tech-ecosystemen om te onderzoeken waar het beste gepresteerd wordt op het gebied van startups. De nu gepupliceerde index is gebaseerd op cijfers uit 2019 en de effecten van de coronapandemie zijn er nog niet in verwerkt. Amsterdam-Delta is volgens Genome vooral sterk vanwege de grote sociale en logistieke verbondenheid met de rest van de wereld, een steeds volwassener investeringsklimaat en de mate waarin Nederlandse startups wereldwijd markten weten aan te boren.

Sterke en zwakkere punten

De groei van bedrijven als betaalbedrijf Adyen – waarvan de grootste concurrent Wirecard op dit moment voor een enorm financieel schandaal zorgt – draagt ook veel bij aan het succes, evenals sterke prestaties op het gebied van agritech & new food en life sciences. Voorbeelden daarvan zijn online supermarkt Picnic en de Vegetarische Slager, die scoort met vleesvervangers. Aan de andere kant liggen er nog volop kansen wat betreft investeringen, kennis en het aantal patenten. Amsterdan-Delta beslaat Amsterdam en het gebied van 100 kilometer daar omheen.

Reacties