ASV pleit voor beperkte opening Wilhelminasluis voor beroepsvaart

De sluis is nog één grote bouwput.
Foto: Gemeente Zaanstad

De Algemeene Schippers Vereeniging geeft de recreatievaart er de schuld van dat ook alle beroepsvaart met een gestremde Wilhelminasluis te kampen heeft omdat er niet veilig geschut kan worden. De belangenclub voor de binnenvaart concludeert uit een artikel in het Noordhollands Dagblad dat doordat de zaken voor de pleziervaart niet goed geregeld zijn het hele scheepvaartverkeer stilgelegd is.

De ASV haalt op Facebook verschillende passages uit het krantenartikel aan, zoals ‘de sluis heeft op de monitor de vorm van een rugbybal, terwijl hij in het echt kaarsrecht is,’ en dat de spreekverbinding met de recreatieschippers niet werkte, navigatieverlichting voor de recreatievaart verwarrend was en dat tot overmaat van ramp frequente storingen het bedieningsproces onderbraken. Maar voor de recreatievaart ligt er ook nog een kleinere sluis naast de Wilhelminasluis, de Groote Sluis ‘die nogal klein is maar wel prachtig en waar niet alle recreatievaart door kan, maar wel veel’ merkt de ASV op.

Beperkt schutten

Die kleinere sluis wordt door vrijwilligers bediend en als dat gewoon doorgaat dan worden door de stremming van de Wilhelminasluis alleen de beroepsvaart en de grotere plezierschepen geraakt. Die laatste kunnen dan altijd nog via Purmerend, wat voor de de grote vrachtschepen niet kan. ‘Daarom stelt de ASV dat men had kunnen kiezen voor die optie waarbij de beroepsvaart beperkt schut met gebruikmaking van alle hulpmiddelen,’ schrijft de ASV. Een bijkomend probleem is echter dat de sluis momenteel noh volstaat met obstakels waardoor een goed overzicht onmogelijk is. Het grootse gedeelte van het complex is nog een bouwput met bouwherrie.  

 

 

Reacties