Gratis digitale calculator berekent CO2-uitstoot van bedrijven – en besparingen

Foto: Flickr

Elk Nederlands bedrijf kan sinds enkele dagen de eigen CO2-kosten berekenen met een digitale calculator. De openbaar toegankelijke tool laat zien hoe groot de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen is. Ook worden besparingen op het energieverbruik inzichtelijk gemaakt.

Tijdens de klimaattop in Parijs is overeengekomen dat landen gaan werken aan een hogere prijs van CO2, om het verbruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen en zodoende de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius te houden. De prijs van CO2 moet volgens onderzoekers in 2020 60 euro per ton CO2 bedragen. Die prijs loopt op naar 100 euro per ton in 2050.

Wat dit concreet betekent voor een Nederlandse ondernemer is nu inzichtelijk gemaakt door Klimaatplein.com. De CO2-calculator geeft inzicht in de eigen voetafdruk van een bedrijf en laat zien welke kosten gepaard gaan met een prijs van 60 euro per ton CO2. Met behulp van een vijfstappenplan is te zien hoe dat verbruik te verminderen is, zodat op zowel huidige als toekomstige energie- en CO2-kosten geld te besparen is. Nederland wil dat er op termijn een wereldomvattend systeem voor de prijs van CO2 komt.

Wat doet de concurrent?

Ondernemers kunnen ook per branche bekijken hoe hun energieverbruik zich verhoudt tot dat van concurrenten. In deze pdf worden diverse sectoren belicht.

De afgelopen maanden is met drie MKB-bedrijven uit Noord-Brabant een testcase met CO2-beprijzing uitgevoerd. De deelnemers lieten de CO2-voetafdruk berekenen en kregen inzicht in wat een prijs voor de uitgestoten broeikasgassen betekent voor de bedrijfsvoering. Alle ondernemers bleken de opgedane kennis achteraf als nuttig te ervaren: die maakte het gemakkelijker om te zien waar nu de meeste klimaatimpact zit en hoe daarop te besparen is. Ook met het oog op de toekomstige CO2-beprijzing vonden ze het belangrijk om nu al te weten wat de eventuele afdracht zal zijn, zodat daar bij langetermijninvesteringen rekening mee kan worden gehouden.

Hoger energieverbruik, minder belasting

Wat bedrijven niet helpt bij de transformatie is dat in Nederland de energiebelasting fors omlaag gaat naarmate er meer stroom en/of gas verbruikt wordt. Daardoor wordt de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen voor grote energieverbruikers een stuk langer. In sommige gevallen is die er zelfs niet, tenzij met subsidies de terugverdientijd wordt ingekort. Door aan de CO2-uitstoot een hoger prijskaartje te hangen verandert dat verhaal.

Twee voorbeelden van Klimaatplein.com:

  • Het plaatsen van zonnepanelen is voor bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur stroom gebruiken op dit moment niet terug te verdienen zonder subsidie. Met een prijs op CO2 van 100 euro per ton zijn zonnepanelen wel rendabel voor Nederlandse grootverbruikers.
  • Het terugverdienen van de kosten van dakisolatie duurt bij grootverbruikers van gas (voor warmte) tot tien jaar langer dan bij een kleinverbruiker (18,7 jaar tegenover 8,5 jaar). Die terugverdientijd wordt met een CO2-prijs van 100 euro per ton bij een grootverbruiker (10 miljoen > m3 gas) van 18,7 naar 9,9 jaar teruggebracht.

Klimaatpaupers

Een andere consequentie van deze bevoordeling van grootverbruikers is dat de kosten van het huidige klimaatbeleid nu vooral bij armere huishoudens terechtkomen, terwijl de grootste vervuilers er nauwelijks aan bijdragen. Wanneer er niets verandert zijn er straks tienduizenden gezinnen zijn die hun energierekening niet meer kunnen betalen. De Volkskrant verzon voor hen de term ‘klimaatpaupers‘.

Interne CO2-prijs

Lage prijzen voor CO2-emissies binnen het Europese emissiehandelssysteem (ETS) prikkelen bedrijven op dit moment onvoldoende om te verduurzamen. Maar bedrijven kunnen al wel bijdragen aan een koolstofarme economie door een interne prijs te hanteren voor hun uitstoot. Dat kan een bedrijf zelfs helpen om te transformeren en concurrerend te blijven.

Volgens Dorine Helmer, energie-expert bij PwC, kunnen ondernemingen die al een interne CO2-prijs hanteren dat zien het als een goede voorbereiding op de toekomst, omdat het innovatie bevordert en investeringen stimuleert in nieuwe technologie die processen en producten duurzamer maken. Dit onderscheidt een bedrijf van de concurrentie en maakt het aantrekkelijker voor werknemers die steeds meer interesse hebben om te werken voor een ‘maatschappelijk bewuste’ werkgever.

Op 14 september organiseert het Klimaatplein het seminar Ondernemers aan het werk met CO2-beprijzing in Eindhoven. Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen