Tony’s Chocolonely weer gezien als meest duurzame bedrijf

Foto: Gemeente Zaanstad

Tony’s Chocolonely is voor het derde jaar op rij op de eerste plaats geëindigd in de Sustainable Brand Index, waaruit blijkt dat consumenten het bedrijf zien als duurzaamste merk in Nederland. De gemeenteraad van Zaanstad praat vanavond over de plannen van Tony’s voor een chocoladepretpark en -fabriek in de Achtersluispolder.

De Sustainable Brand Index doet zelf geen onderzoek naar de duurzaamheid van bedrijven, maar is een weerslag van de perceptie van de consument op basis van enquêtes. Inmiddels geeft 79 procent van de Nederlanders aan dat duurzaamheid hun koopgedrag beïnvloedt. De Zaanse supermarktketen Albert Heijn neemt op de lijst de vijftiende plaats in en voert daarmee de branche aan. Jumbo (op plek 27) en Lidl (28) volgen op gepaste afstand. Voor de index van dit jaar vulden meer dan 7700 Nederlandse consumenten enquêtes in. De twee hoofdthema’s zijn sociale verantwoordelijkheid en milieubewustzijn.

Chocolate Circus

In de digitale vergadering van de Zaanse gemeenteraad kunnen vanavond vragen gesteld worden over de plannen van Tony’s Chocolonely voor een Chocolate Circus in en om de huidige containerterminal De Vrede aan het Noordzeekanaal. Ook de daarnaast gelegen bedrijfshal van Lotgering maakt deel uit van het complex dat naast het hoofdkantoor vn het bedrijf onder meer een geruchtmakende achtbaan moet krijgen. De kantoren, horeca en een winkel zijn gedacht in het Rijksmonument De Vrede. Daarnaast moeten in een gestapeld fabrieksgebouw een open chain chocolade fabriek (van boon tot vloeibare chocolade) en een Tony’s Bar Factory (van vloeibare chocolade tot repen) komen, waar bezoekers het hele productieproces kunnen aanschouwen.

Er wordt uitgegaan van in eerste instantie 225.000 bezoekersper jaar, met de mogelijkheid om te groeien naar een half miljoen. Dat zijn wat onwezenlijke aantallen in deze coronatijd, waarin zelfs één bezoeker aan een raadsvergadering niet mogelijk is. Om dat te ondervangen stuurde Tony’s de raad een video met een nadere uitleg.

Reacties