Plannen voor Tony’s Chocolonely Chocolate Circus ingediend

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad is enthousiast over de plannen die Tony’s Chocolonely heeft voor een chocoladefabriek met achtbaan in de Achtersluispolder. Tony’s Chocolonely Chocolate Circus kan volgens wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse op alle medewerking rekenen, zolang aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

‘De plannen die Tony’s Chocolonely met ons heeft gedeeld zien er goed uit en zijn een verrijking voor Zaanstad. Wel willen we dat het Rijksmonument Pakhuis De Vrede in zijn geheel behouden blijft, inclusief de silo. Ook moeten er aanvullende manieren van vervoer komen om de verwachte drukte aan te kunnen, zoals vervoer over water.’ De plannen worden komende maand voorgelegd aan de gemeenteraad met de vraag om er een zienswijze op te geven. Als de raadsleden er ook hun goedkeuring aan geven kan het bedrijf dan later dit jaar een vergunning aanvragen.

Zo’n 600 extra banen

Wethouder Hans Krieger van Gebiedsontwikkeling ziet in de komst van Tony’s Chocolonely een krachtige impuls voor de verkleuring van het industrieterrein naar een gebied waar nier alleen gewerkt maar ook gewoond en gerecreëerd én wrijft zich in de handen wegens de werkgelegenheid die Tony’s Chocolonely Chocolate Circus moet opleveren: ‘Dat is – zeker in deze economisch zware tijden – ontzettend belangrijk.’ Gedacht wordt dat er zo’n 600 extra banen met de komst van Tony’s gemoeid zijn. Die moeten samen zorgen voor de komst van 225.000 bezoekers per jaar, met de mogelijkheid om door te groeien naar 500.000 gasten.

Totale chocoladebeleving

Tony’s Chocolonely wil Pakhuis De Vrede samen met de daarnaast gelegen bedrijfshal van Lotgering transformeren in een toeristische trekpleister van jewelste. De ‘slaafvrije’ chocoladeverkoper vestigt er ook zijn nieuwe hoofdkantoor, samen met horeca en een winkel. Ook is er ruimte voor bedrijven die een zelfde ambitie en missie nastreven als Tony’s Chocolonely: ‘Met het TCCC maken we bezoekers bewust van de misstanden in de cacao-industrie en krijgen zij een ware chocolade experience. Van bean to bar nemen we bezoekers mee langs elke stap van de keten en vragen daarmee extra aandacht voor onze missie: samen chocolade 100 procent slaafvrij maken. Als klap op de vuurpijl kunnen bezoekers een rondje maken in de achtbaan,’ aldus Chief Chocolate Officer Henk Jan Beltman in een persbericht van de gemeente.

Opening in 2023

Tony’s verwacht nog dit kalenderjaar de vergunning voor De Vrede aan te vragen. De bouwvergunning voor de fabriek volgt dan in 2021. Als alles volgens planning verloopt, kunnen liefhebbers vanaf 2023 genieten van een ritje in de achtbaan en naar hartenlust chocolade proeven. Over hoe dat er dan precies uit moet gaan zien later meer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen