RTVI krijgt bijna 26.000 euro coronasteun bovenop subsidies

Foto: Public Domain Vectors

RTVI Zaanstreek heeft van het Rijk 25.992,45 euro mogen bijschrijven uit het steunfonds, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor lokale omroepen die worden getroffen door de gevolgen van de coronacrisis.

Dat werd op 11 april opengesteld. Lokale omroepen konden tot 19 april een aanvraag indienen voor steun bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dit is massaal gedaan. In totaal 181 lokale omroepen kunnen rekenen op extra financiële steun van de overheid via het het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal huishoudens dat een lokale omroep bedient. Per huishouden wordt 33 eurocent uitgekeerd. AT5 krijgt met 158.696 euro het meeste geld. Open Rotterdam volgt op plek twee, met 110.290 euro en op drie staat de Stadsomroep Den Haag met 89.629 euro. RTVI kreeg dit jaar al een gemeentelijke subsidie van Zaanstad van 156.343 euro en van Wormerland 10.170 euro.

Geen geld voor digitale kranten

Ook de lokale papieren huis-aan-huisbladen konden een beroep op het steunfonds doen, omdat zij van groot belang worden geacht voor de lokale informatievoorziening en het functioneren van de democratie. Internetmedia zoals Zaanstad.nieuws.nl en De Orkaan worden kennelijk niet gezien als belangrijke bronnen van informatie: zij hebben geen recht op financiële ondersteuning, hoewel ze met precies dezelfde problemen te maken hebben. En zonder subsidie hun werk doen. Eerlijk gezegd hebben wij op dit moment zin om het bijltje er maar bij neer te gooien.

Reacties