MRA lijdt schadepost van 2,3 miljard euro per maand

Foto: Pixabay / Clker Free Vector Images

De coronacrisis leidt in de Metropoolregio Amsterdam tot een economische schade van 2,3 miljard euro per maand, als gevolg van de uitval van productie en het verlies van omzet door de veiligheidsmaatregelen. Wanneer deze maatregelen voortduren tot 1 juni, dan krimpt de economie van de MRA in 2020 met 1,4 procent, terwijl dit jaar een groei was voorzien van 2,3 procent.

Deze cijfers komen uit een onderzoek van SEO, het onafhankelijke onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam. De negatieve economische effecten worden sterker naarmate de maatregelen langer duren. Omdat de onderzoeksresultaten een globale schatting zijn met een grote mate van onzekerheid, is hierbij ook een boven- en een ondergrens aangegeven. Het meest optimistische scenario gaat uit van krimp noch groei (0,0%) en het meest pessimistische scenario van een krimp van 2,7 procent.  De economie van de Metropoolregio Amsterdam wordt relatief sterker geraakt door de coronacrisis dan de economie van Nederland als geheel. Dit komt door het grote aandeel van sectoren zoals horeca, uitzendbureaus, groothandel en detailhandel in de economie. Juist deze sectoren worden bovengemiddeld geraakt door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

 

 

 

Ruim een kwart van de banen in de MRA (28 procent) wordt direct of indirect geraakt door de maatregelen. Het gaat daarbij om een rotaal van 507.000 banen. Voor heel Nederland wordt ongeveer 24 procent van de banen direct of indirect getroffen en is het totaalcijfer 2,5 miljoen. De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling voelt in de MRA de gevolgen voor de werkgelegenheid het hardst: zo’n 73.000 banen in deze sector worden door de maatregelen geraakt. Ook de detailhandel, restaurants en cafés zijn sectoren met relatief veel banen in de MRA.

Effect Rijksregelingen niet te voorzien

De mate waarin de crisisregelingen van de overheid voor ondernemers effect sorteren, is niet bekend, waardoor de impact van de coronacrisis op de werkloosheid onzeker is. Door de Rijksregelingen kunnen ondernemers hopelijk hun personeel voorlopig in dienst houden. De SEO-onderzoekers benadrukken dat hun studie een tussenverslag is met een globale raming van de impact van de coronacrisis op de economie van de Metropoolregio Amsterdam en dat geen sprake is van een prognose. De werkelijke effecten hangen sterk af van de duur van de maatregelen en het verdere verloop van de crisis.

\De onderzoekers kijken nu verder naar de economische impact van de coronacrisis op de middellange en lange termijn, ook voor de verschillende deelregio’s in de MRA. De uitkomsten van dit vervolgonderzoek, waardoor er wellicht ook meer zicht komt op de situatie in de Zaanstreek, worden binnenkort verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen