Omwonenden Schiphol gematigd positief over voorwaarden steun KLM

26 apr 2020, 14:21 Bedrijvigheid
screenshot 20200426 150838
Twitter / Frans Woerden

De omwonenden van Schiphol zijn gematigd positief over de voorwaarden die het kabinet stelt aan KLM om twee tot vier miljard euro staatssteun in de wacht te kunnen slepen. Zi moet de luchtvaartmaatschappij vergroenen en het aantal nachtvluchten terugdringen.

'Het verminderen van de nachtvluchten is inderdaad een belangrijke mogelijkheid om de hinder te beperken. Maar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft deze eis al eerder gesteld. Dat het nu als voorwaarde voor staatssteun wordt gesteld, is wel nieuw. Maar: zien is geloven. Van Nieuwenhuizen moet het wel hardmaken,' aldus Matt Poelmans, delegatieleider van de Bewoners Omgevingsraad Schiphol. Zijn organisatie pleit al langere tijd voor het verminderen van het aantal vluchten van en naar Schiphol, dat nu op 500.000 per jaar ligt. Daarvan zijn er volgens Poelmans zeker 100.000 overbodig. Dat KLM nu staatssteun krijgt is een actuele aanleiding om dit pleidooi te herhalen, want 'we kunnen als belastingbetaler niet gaan betalen voor onnodige vluchten'.

[embed][/embed]

De ORS denkt dat het aantal vluchten fors kan worden gereduceerd door belasting te heffen op kerosine, waardoor de tickets duurder worden. Ook kunnen ze voor korte afstanden, bijvoorbeeld Londen, worden vervangen door treinreizen goedkoper te maken. Hoewel dat ook weer lastig is als er in de toekomst minder passagiers meekunnen. Het kabinet heeft het reddingspakket voor KLM opgesteld om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te helpen. Een deel van de voorwaarden is nog niet uitgewerkt. Wel staat vast dat KLM geen bonussen, winsten of dividend mag uitkeren en moet gaan snijden in de kosten. Ook de topsalarissen moeten omlaag, zowel van het management als van de piloten.

Zeven miljard van Frankrijk

De Franse regering steekt op haar beurt zeven miljard euro in Air France. Hoewel de ministers van Financiën Wopke Hoekstra en Bruno Le Maire in een korte gezamenlijke verklaring te kennen gaven ‘dezelfde prioriteiten delen voor Air France-KLM en nauw contact onderhouden met elkaar’ is eens te meer duidelijk,geworden dat de combinatie Air France / KLM verre van een eenheid is. Volgens Hoekstra is KLM een ‘dominosteen’ die niet mag omvallen, omdat in dat geval veel andere bedrijven volgen. Van Nieuwenhuizen had het over minstens 114.000 banen en een toegevoegde waarde voor Nederland van ruim tien miljard euro. Zowel Frankrijk als Nederland zijn voor veertien procent aandeelhouder van het luchtvaartconcern.

[embed][/embed]