De
Rutte Groep BV uit Amsterdam wil zich vestigen op het 3,3 hectare grote bedrijfsterrein aan de Kruisbaken 2 in de Zaandamse Achtersluispolder, waar al 2,2 hectare bebouwd is.
Het bedrijf zit in de productie van betonmortel, beton en betonnen producten uit
AEC-bodemassen (slakken) en het recyclen van mengpuin, betonpuin en menggranulaat en bouwt ondergrondse afvalcontainers. Doordat een groot deel van de activiteiten na de verhuizing binnenshuis zou kunnen plaatsvinden in de gerenoveerde en aangepaste panden op het terrein, zou de overlast van stof en lawaai flink beperkt kunnen worden.
Rutte is volgens de ruimtelijke onderbouwing van
Mees Ruimte & Milieu een innovatief grond-, weg- en waterbouwbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het recyclet bestratingsmateriaal en ander bouw- en sloopafval en produceert betonnen ondergrondse afvalsystemen die voor 100 procent uit secondaire grondstoffen – hergebruikt granulaat uit (beton)puin - bestaan.
Toestemming provincie
Door in te zetten op de circulaire economie levert Rutte een aanzienlijke bijdrage aan de CO2-reductie en aan de verduurzaming van de betonketen: de productie van dat bouwmateriaal zorgt voor tien procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. De werkzaamheden zijn echter binnen het bestemmingsplan niet allemaal toegestaan en hoewel de gemeente Zaanstad en Rutte al in maart van dit jaar een overeenkomst sloten, moet de provincie nog een omgevingsvergunning verlenen om de deal mogelijk te maken.
Het rond 70 jaar oude familiebedrijf Rutte is momenteel gevestigd aan de Osdorperweg en de Santoriniweg in Amsterdam en kan daar niet groeien. Het bedrijf ontwikkelde al een volledig elektrische boot om puin mee door de grachten van de hoofdstad te vervoeren en zo de vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad te weren, maar dat geeft op het gebied van het milieu nog onvoldoende lucht. Vandaar de voorgenomen verhuizing naar de Achtersluispolder.
120 arbeidsplaatsen
Bij het bedrijf werken momenteel rond 60 mensen in vaste dienst met een extra schil van een 20-tal herintreders en werkervaringsplekken. Extern ingehuurde krachten – voornamelijk zzp’ers – brengen het totale aantal mensen dat in het bedrijf aan het werk is op zo’n 120.
De vestiging van een bedrijf als Rutte valt niet naadloos in te passen in de ambitie van de gemeente om de Achtersluispolder langzaam te transformeren naar een plek waar zowel gewoond als gewerkt wordt. Dat moet rond 2040 zijn beslag krijgen. Omdat dit een langetermijnvisie betreft, zou de doelstelling de komst van Rutte volgens Mees Ruimte & Milieu niet in de weg hoeven te staan.