Radio Remember biedt dementerende ouderen ontspanning

Foto: Pixabay / Detmold

Nu de rond 120.000 bewoners van de Nederlandse verpleeghuizen verstoken blijven van bezoek, wordt ontspanning en vermaak van vitaal belang. Radio Remember, het online radiostation voor mensen met dementie, biedt afleiding en entertainment voor deze doelgroep.

Het online radiostation voor mensen die vanwege hun leeftijd en aandoening in de huidige situatie het meest kwetsbaar zijn is ontwikkeld in samenwerking met het Lectoraat Psychogeriatrie van de Haagse Hogeschool en is voor de lancering in 2015 een jaar lang onderzocht in 20 huiskamers in drie verpleeghuizen in de regio Den Haag. Op dit moment wordt Radio Remember ingezet als muziektherapeutisch middel in ruim 430 huiskamers in zorginstellingen. De programmering van Radio Remember sluit aan bij de belevingswereld van 70-plussers met dementie en is afgestemd op het dagritme binnen de zorginstelling of de thuissituatie.

Vermindering gedragsproblemen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt datĀ muziek zeer effectief kan zijn in het verbeteren van sociale vaardigheden en het oproepen van positieve emoties en herinneringen. Ook vermindertĀ hetĀ gedragsproblemen. Belangrijk daarbij is dat de juiste muziek gedraaid wordt, die herkenning, plezier en ontspanning biedt en teruggrijpt op de jeugd en vroege volwassenheid van de doelgroep. Muziek uit die periode is online of in de winkel over het algemeen lastiger terug te vinden, omdat niet alle muziek is gedigitaliseerd en kennis van de hits van toen vaak ontbreekt. Het aanbod van Radio Remember, samengesteld door een muziekexpert, voorziet in die behoefte.

Abonnementen

Het station zendt zeven dagen per week tussen 07:00 en 22:00 uur muziek uit en kan worden beluisterd via een laptop, tablet, smartphone of DAB+ radiotoestel. Radio Remember werkt met een abonnementenmodel, net als Spotify Een jaarabonnement kost 120 euro per huiskamer in een instelling of 96 euro voor particulieren.

 

Reacties