Bouwmarkten nemen coronamaatregelen supers over

Foto: Google Street View

Grote ketens zoals Gamma, Karwei, Hornbach en Praxis nemen een voorbeeld aan de supermarkten bij het reguleren van het gedrag van klanten. Zo kunnen de bouwmarkten open blijven terwijl de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt beperkt.

De branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten VWDHZ neemt strenge maatregelen. ‘Als je een lekkage hebt of je rookmelder doet het niet meer dan kun je niet wachten met vervanging of reparatie, daarom nemen wij maatregelen om de beschikbaarheid van essentiële doe-het-zelfproducten te kunnen blijven garanderen,’ aldus voorzitter Harm-Jan Stoter op de website van de belangenvereniging. Daarom wordt een maximum gesteld aan het aantal mensen dat tegelijkertijd binnen mag zijn, moeten die waar mogelijk een winkelwagen gebruiken, zijn de openingstijden aangepast en komt er waar nodig extra beveiliging of personeel. Ook gaan medewerkers hesjes en/of buttons dragen met de waarschuwing anderhalve meter afstand te bewaren.

Menigtebeheersing

Bouwmarkten kunnen volgens de VWDHZ eenvoudiger aan ‘menigtebeheersing’ doen, omdat de winkels meestal groot zijn en klanten en medewerkers daardoor meer verspreid zijn over de winkel. Bouwmarkten verkopen naast materialen voor professionals en hobbyklussers voor iedereen essentiële producten die te maken hebben met gas-, water- en lichtvoorzieningen, en ook veel hang- en sluitwerk, veiligheidsartikelen zoals CO2-melders, traphekjes, brandblusmaterialen en auto- en fietsonderdelen. De bouwmarkten hebben in de afgelopen weken al strenge maatregelen genomen om de veiligheid van medewerkers en klanten zo veel mogelijk te waarborgen. Zo wordt er extra schoongemaakt, hangen er spatschermen bij de kassa’s, is daar belijning aangebracht en wordt contactloos betalen en online bestellen gestimuleerd. Verder wordt klanten verzocht alleen te komen om zo funshoppen tegen te gaan.

 

Reacties