Gemeente schaft minimaal tien elektrische auto’s aan

Foto: Peakpx / Creative Commons Zero

De gemeente heeft de aanbesteding geopend voor de levering van in eerste instantie tien en mogelijk een jaar later nog eens maximaal twee 100 procent elektrische personenauto’s rechtstreeks van de fabrikant, inclusief garantie en onderhoud.

De auto’s moeten verder een nogal wat eisen voldoen, waaronder de aanwezigheid van een antiblokkeersysteem (ABS), een actieradius van minimaal 300 kilometer in de winterperiode bij een volgeladen accu/batterij en bij ‘normaal rijgedrag’, er moeten vier volwassenen in passen, de voorstoel moet geschikt zijn voor mensen mt een lengte van 1,95 meter en portieren moeten op afstand te openen en te sluiten zijn, ook middels een app. Een voorwaarde die niet meteen te plaatsen is: de topsnelheid moet minimaal boven de 130 kilometer per uur liggen. Dat roept de vraag op waar in ons land, waar binnen afzienbare tijd nergens nog harder dan 100 kilometer per uur mag worden gereden, die gemeentelijke wagens zullen worden ingezet. De auto’s mogen daarnaast alleen wit van kleur zijn, de achterbank moet neergeklapt kunnen worden om de laadruimte te vergroten en die laadruimte moet minimaal 200 liter zijn.

Investeringsbedrag onbekend

Verder dienen er vierseizoenen banden gemonteerd te worden, moeten er minimaal vier portieren zijn met in elk geval elektrische ramen aan de voorkant en verdr nog ander andere  stuurbekrachtiging, airconditioning en een navigatiesysteem en radio met bluetooth. Er moet minimaal zeven jaar garantie op de accu zitten en de auto’s dienen bij alle gangbare laadpalen plus stopcontact snel opgeladen te kunnen worden. Ze moeten uiterlijk 15 december in gebruik kunnen worden genomen en bij storingen wenst Zaanstad een gratis ophaal- en brengservice. Wat de gemeente met de elektrische auto’s van plan is meldt de aanbesteding niet, maar wel wordt daarin melding gemaakt van het gemakkelijk moeten kunnen in- en uitladen van gereedschap. Een bedrag wordt evenmin genoemd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen