Meer WW’ers, maar wat is effect Wet arbeidsmarkt in balans?

Foto: Google Street View

De regio Zaanstreek – Waterland vertoonde in januari een minder snelle stijging van het aantal werkloosheidsuitkeringen dan andere delen van Noord-Holland Noord, waar wij in dit geval onder vallen. Over het hele gebied ten noorden van het Noordzeekanaal was de stijging 8,2 procent (landelijk 8,1), maar in Zaanstreek – Waterland slechts 7,6 procent. Zuid-Kennemerland en de IJmond kwamen uit op een plus van 9,2 procent.

De detailhandel (+138) en de commerciële dienstverlening (+350) lieten de grootste toename van WW-uitkeringen zien. Naar verhouding steeg het aantal WW-uitkeringen het sterkst in de sector uitzendbedrijven. De toename is deels het gevolg van het feit dat veel jaarcontracten eind december aflopen, maar volgens het UWV kan niet worden uitgesloten dat de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans ook een rol speelde. De nieuwe wet heeft als doel om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen. Het is daarom interessant om te kijken welke ontwikkeling het aantal WW-uitkeringen in de uitzendsector de komende maanden laat zien.

Bron: UWV

Wordt Zaanstreek – Waterland vergeleken met de arbeidsregio Groot Amsterdam, dan doen ze het aan de andere kant van het kanaal beter: de stijging bedrieg daar 4,5 porcent. Wat opvalt in de ‘Amsterdamse’ cijfers is het grote aantal oudere werknemers in beroepen waar de vraag naar nieuwe instroom nu al groot groot is: het onderwijs en de zorg. In Groot Amsterdam zijn ongeveer 27.800 werknemers van 60 jaar of ouder woonachtig en daarmee is hun aandeel de afgelopen tien jaar toegenomen van 2,9 tot 5,5 procent. De komende jaren zal de vergrijzing daar leiden tot een vervangingsvraag, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt verder zal toenemen.

Bron: UWV

De arbeidsmarktregio Groot Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, De Ronde Venen en Uithoorn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen