Deel franchisers Papa John’s legt beslag op miljoenen hoofdkantoor

Foto: Google Street View

Negentien franchisenemers hebben zich verenigd in de Stichting Gedupeerde Franchisenemers Papa John’s en zijn naar de rechter gestapt omdat ze zich misleid en bedrogen voelen. Ze leggen daarom beslag op ruim vier miljoen euro van het Nederlandse hoofdkantoor. In Zaandam zit de van oorsprong Amerikaanse pizzaketen sinds april 2018 in de Peperstraat.

De PJ Europe Group BV heeft volgens de soms alweer met grote schulden gestopte franchisenemers niets waargemaakt van de beloften waarmee zijn werden gepaaid. Papa John’s opende sinds 2016 rond 30 vestigingen, maar bijna 20 daarvan zijn alweer dicht – en soms door een nieuwe uitbater heropend. De NOS sprak met één van de gedupeerden. De positie van francisenemers is in Nederland niet sterk, maar daar komt als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan verandering in met de Wet franchise. Het uitgangspunt daarvan is dat de franchiserelatie een wettelijke basis krijgt en dat in feite ‘goed franchisegeverschap’ wordt geïntroduceerd.

Belangrijke onderdelen daarvan, die ook de ondernemers van Papa John’s veel zorgen hadden kunnen besparen, zijn dat partijen elkaar bij het aangaan van de overeenkomst alle (financiële) gegevens moeten verstrekken die van belang kunnen zijn en dat er gedurende de hele looptijd van de overeenkomst een zorgplicht voor de franchisegever geldt. Gouden bergen en begeleiding beloven en de franchisenemers vervolgens in hun sop gaar laten koken zoals bij de pizzaketen gebeurd zou zijn wordt daarmee tegengegaan. De Nederlandse Franchise Vereniging juicht de wet toe.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen