Vindt Barbara Visser haar Waterloo in Vlissingen?

Foto: Twentynine Palms Marine Corps Air Ground Combat Center / Cpl. R. Logan Kyle

In Zaanstad kennen we VVD-politica Barbara Visser als gemeenteraadslid (2006 – 2010), wethouder (2010 – 2012) en mogelijk als klasgenote of medescholiere op het Pascal College. Voor veel Nederlanders was ze kennelijk tot gisteren een tamelijke onbekende: ‘Barbara Visser (politicus)’ was de meest bekeken wikipediapagina van 20 februari: maar liefst 10.241 keer werd de pagina aangeklikt.

Visser is sinds 26 oktober 2017 staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Rutte III en heeft in die functie nu kans gezien een hele provincie en de halve Tweede Kamer tegen zich in het harnas te jagen door politiek gestundel met het afblazen van de bouw van een nieuwe marinierskazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Gisteren overleefde ze ternauwernood een motie van afkeuring. RTL-analist Frits Wester noemde haar in een beschouwing voorafgaand aan het Kamerdebat over het debacle ‘de toch al onzekere staatssecretaris Visser,’ wat geen aanbeveling is voor een verdere carrière in de landspolitiek. En de reacties uit den lande zijn ook niet mis. Wat wel duidelijk is: ‘Vlissingen’ zal altijd aan Visser blijven kleven.

De voltallige oppositie stemde gisteren voor een motie van afkeuring die SGP-voorman Kees van der Staaij indiende tegen de handelwijze van het gehele kabinet, maar Visser fungeerde als de kop van Jut. Bij de hoofdelijke stemming werd de motie verworpen met 63 tegen 67 stemmen, maar de in de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië geboren staatssecretaris ontkwam niet aan een knieval voor de vele aanwezige Zeeuwen: ‘Ik begrijp dat de Zeeuwen teleurgesteld, boos zijn. Ik kan allerlei kwalificaties bedenken. Dat realiseer ik me. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden,’ zo zei ze.

Wat de inwoners van Vlissingen en verre omstreken Visser vooral kwalijk nemen is dat ze hen aan het lijntje hield toen het besluit om de marinierskazerne in Nieuw Milligen in Gelderland te bouwen al lang en breed genomen was en dat er nog steeds geen compensatie voor Zeeland geregeld is. Er is veel geld gestoken in de voorbereidingen voor de komst van de kazerne én er worden veel inkomsten misgelopen waarop gerekend was.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen