Zaanse stations kunnen reizigers maar matig bekoren

Het meest gewaardeerde station van het land staat in Limburg.
Het meest gewaardeerde station van het land staat in Limburg.
Foto: Google Street View

De twee populairste NS-stations in onze provincie zijn die van Santpoort-Zuid en Haarlem, waar 91 procent van de reizgers een rapportcijfer 7 of hoger geeft. Op de derde plaars staat Amsterdam Centraal, met 87 procent. Santpoort-Zuid en Haarlem staan landelijk gezien op plek dertien; Amsterdam CS haalt de top 25 niet.

Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van ProRail en NS. Na een lange, lange lijst doorlopen te hebben doemt Krommenie – Assendelft op als het meest in de smaak vallende Zaanse station, met 63 procent 7-plus stemmen. Pal daarachter zit Wormerveer met 62 procent. Vervolgens vinden we achtereenvolgens Koog aan de Zaan en Zaandam met 59 procent, Zaandijk Zaanse Schans met 58 procent en als laatste Zaandam Kogerveld met een schamele 43 procent. Daarmee ligt dat laatste station overigens nog wel een stuk beter in de markt dan de hekkensluiter, het station van het Noord-Brabantse Lage Zwaluwe. Dat moet het doen met 27 procent.

Hoge score Limburgs stationnetje

Het populairste station van Nederland staat in het Limburgse Klimmen – Ransdaal, waar maar liefst 97 procent tot een 7 of meer komt. Het gaat in dat geval om een Rijksmonument uit 1913 naar een ontwerp van George van Heukelom. Het station ligt aan de spoorlijn Maastricht – Heerlen en biedt sinds september 2012 ionderdak aan een cafetaria van Happy Frites. Verder zijn er een fietsenstalling en parkeerplaatsen voor auto’s en een camping er vrijwel pal tegenover. Dat het Zaandamse station niet hoog scoort in het onderzoek is gezien alle bouwwerkzaamheden van de afgelopen tijd niet verwonderlijk. Maar de nieuwe fietsenstalling begint inmiddels wel vorm te krijgen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen