Noord-Holland wint prijs met innovatief hergebruik hout

Marten de Vries van de provincie met juryvoorzitter Louise Vet.
Marten de Vries van de provincie met juryvoorzitter Louise Vet.
Foto: Week van de Circulaire Economie

De provincie Noord-Holland heeft de Circular Award Public 2020 gewonnen voor het meest innovatieve project van een overheid ter bevordering van een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. In Haarlem werden de kansen voor een hoogwaardig hergebruik van hout in kaart gebracht.  

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is jaarlijks voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro aan gebruikt hout beschikbaar dat opnieuw kan worden gebruikt. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende business cases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden elders een tweede leven. De jury roemt het project als een mooi voorbeeld van ‘Holland als houtland.

‘Ga ontwerpen met hout’

Juryvoorzitter Louise Vet (NIOO-KNAW): ‘Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout.’ Het is een oproep die in Zaanstad Rosa als muziek in de oren zal klinken: die lokale politieke vereniging is een pleitbezorger voor houtbouw, onder andere in de toekomstige woonwijk op het terrein van Kan Palen in Zaandam. ‘Hout is een zeer waardevol materiaal dat we niet voor laagwaardige toepassingen als energie moeten gebruiken. Hout is een geweldig materiaal. Het is onderdeel van de biologische cyclus. We moeten het zo lang mogelijk uit de cyclus halen,’ aldus Vet. 

Schijvens

Voor de Circular Awards kwamen 121 inzendingen binnen, waaruit drie kanshebbers werden gekozen. Ook werden drie bedrijven geselecteerd en lag er een eervolle vermelding klaar voor een iconisch circulair burgerinitiatief. De winnaar van de Circular Awards Business werd Schijvens. Dat bedrijf uit Hilvarenbeek ontwerpt en produceert al sinds 1863 bedrijfskleding en sinds enige jaren ook circulaire bedrijfskleding bestaande uit 50 procent gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en 50 procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Inmiddels verdient 60 procent van de kleding afkomstig van dit bedrijf het label ‘circulair’.

Recycle Sint

De eervolle vermelding ging naar de Recycle Sint, een (burger)initiatief van Elif Algu waarbij op vrijwillige basis markten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Vet over dit project: ‘In 2019 werden er in aanloop naar Sinterklaas circa 44.000 stukken speelgoed geruild, voor een marktwaarde van meer dan 1.200.000 euro. Dat je dat georganiseerd krijgt is heel knap. En dus een groot compliment aan initiatiefneemster Elif Algu. Zo kunnen we ook eens een andere Sinterklaasdiscussie voeren.’

 

Cookieinstellingen