Provincie wil scoren met hoogwaardig hergebruik van hout

Balken uit slooppanden krijgen een tweede leven in andere gebouwen.
Balken uit slooppanden krijgen een tweede leven in andere gebouwen.
Foto: PxHere

Noord-Holland is een van de drie finalisten voor de Circular Awards 2020. Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire projecten van publieke instellingen en drie bedrijven geselecteerd. Op 3 februari pitcht onze provincie tegen de provincie Friesland (met hergebruikt asfalt) en de Amsterdam Economic Board. De prijs gaat naar het meest iconische circulaire project dat laat zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

Noord-Holland heeft de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in kaart gebracht. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er per jaar voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro aan gebruikt hout beschikbaar. Met dit ‘resthout’ zouden circa 1200 woningen gebouwd kunnen worden. In Zaanstad is vooral Rosa een groot pleitbezorger van meer houthouw, en hergebruikt hout geeft dat nog een toegevoegde waarde. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende business cases en is gestart met een pilot voor twee circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen balken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen. De projecten worden beoordeeld door een vakjury onder leiding van Louise Vet (NIOO-KNAW). De jury reikt daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief. 

De Circular Awards zijn een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De awards worden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, die tevens het startsein is voor de vijfde Week van de Circulaire Economie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen