Nog maandenlang geen stationsreclames te verwachten

Foto: Twitter / Cas

Het zal waarschijnlijk wegens een slepende rechtszaak nog maanden duren voordat er weer reclame te zien is op de borden op de stations, meldt Nu.nl. In de tussentijd gaat het spoorbedrijf wellicht reizigersinformatie op de borden tonen.

NS Spoor is in hoger beroep gegaan tegen het arrest van het gerechtshof in Arnhem dat de Nederlandse tak van de Franse reclamebordenexploitant JCDecaux in het gelijk stelde in een zaak die draait om de aanbesteding van de exploitatierechten van de reclameborden. JCDecaux stelde al in 2011 dat NS-dochter NS Stations de concessie voor de borden Europees had moeten aanbesteden, terwijl NS Stations ervoor koos om zelf contracten af te sluiten met Exterion Media (in 2011) en Ngage Media (in 2015) die lopen tot 1 januari 2028. Toen de rechter in hoger beroep JCDecaux gelijk gaf moesten op bijna 300 stations in totaal zo’n 5000 reclameborden op zwart worden gezet of leeggehaald. Volgens Exterion┬á bedraagt de waarde van de concessieovereenkomst uit 2011 tussen 50 en 100 miljoen euro en volgens JCDecaux vertegenwoordigt de overeenkomst over digitale reclame met Ngage Media nog eens 15.700.000 euro. De Fransen schatten de waarde van het eerste contract overigens op 155 miljoen.

Geen eerlijk speelveld

Volgens de rechters in Arnhem is NS Stations – en eerder rechtsvoorganger NS Poort – al vanaf 2010 uiterst vaag geweest tegenover JCDecaux over de concessie voor de abri’s. In 2011 liep de eerdere, in 1998 gesloten exploitatieovereenkomst met Exterion af en concurrent JCDecaux zag er wel brood in om de reclame op de Nederlandse stations over te nemen. In contacten tussen de twee partijen werd door NS Stations wel steeds gewezen op lopende onderhandelingen met Exterion over een verlenging van het contract, maar werd geen duidelijkheid gegeven over de inhoud, de omvang en de duur van de te gunnen concessie. JCDecaux had dus ook geen idee wat het moest aanbieden om ├╝berhaupt een kans te maken. NS Stations moet JCDecaux nu een schadevergoeding op basis van de contractwaarde betalen. De hoogte daarvan is nog niet vastgesteld.

 

 

 

 

Reacties