Bouldergym aan de Zaan krijgt vorm; crowdfunding voor restaurant

Foto: BAZ

Boulderen aan de Zaan. Dat moet mogelijk worden in de eerste bouldergym met restaurant boven het Noordzeekanaal, in Zaandam. BAZ is oorspronkelijk een project van Bas Jonker en Rob Gosker, twee vrienden die al jaren fanatiek boulderen. Het runnen van een eigen bouldergym is een ultieme droom die nu in samenwerking met Roberto Ackermann en Theo Hendriks uit gaat komen in broedplaats De Hellema.

De mannen denken samen een perfect team te vormen. Jonker is een ervaren aannemer gespecialiseerd in houtbewerking en staal en Gosker heeft zijn sporen verdiend in de horeca, als manager bij verschillende zaken in Amsterdam. Ackermann heeft al vier bouldergyms opgezet en Hendriks is oprichter en topman van de Sports and Leisure Group, die al eens werd gekozen tot Europees Sport Ondernemer van het jaar. De beide laatste mannen zullen op de achtergrond als klankbord fungeren. De verwachting is dat de eerste boulderaars halverwege januari kunnen worden ontvangen in het pand aan de Oostzijde 381. Er komen ook een bar en een terras aan de Zaan.

Boulderen is een aparte tak binnen het klimmen, die je alleen kunt beoefenen en waaraan na een korte veiligheidsinstructie meteen begonnen kan worden. Elk kind kan klimmen en iedere volwassene heeft het nog ergens in zich, is de filosofie van Jonker en Gosker. De afgelopen zes jaar zijn meer dan 20 bouldergyms geopend en dat geeft de populariteit van de sport goed weer. Wat deze vorm van klimmen zeker nog extra bekendheid zal geven is dat tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar boulderen er voor het eerst een officieel onderdeel van wordt.

Wat voor Gosker boulderen zo uniek maakt is de hele beleving er omheen. ‘Je gaat in je eentje sporten, komt in gesprek met andere boulderaars en probeert samen een route te klimmen. Daarna eindig je met een (0,0 procent) biertje en heb je allemaal nieuwe vrienden erbij.’ Boulderen sluit helemaal aan op de tijd van nu, waarin mensen op zoek zijn naar verantwoord sporten en eten. Bij BAZ moet dan ook een restaurant komen waar een balans wordt gevonden tussen lokale en verantwoorde producten en klassieke comfort food gerechten.

Crowdfunding

De bouw van de bouldergym is al in volle gang, maar om ook het restaurant-gedeelte te kunnen starten is BAZ een crowdfundingcampagne gestart. Op dit moment is er al door 35 investeerders meer dan 80.000 euro geïnvesteerd., met een gemiddelde inleg van 2300 euro. Meedoen kn echter al vanaf 250 euro. Wat investeren in BAZ leuk maakt is niet alleen de rente, maar vooral de extra beloningen: gekozen kan worden tussen gratis entreevormen of een tegoed voor in het restaurant. Kijk hier voor meer informatie over de crowdfunding.

De bevlogen jonge ondernemers.

Reacties