Sinterklaascommercials AH zonder de hoofdpersoon en helpers

Foto: bulbby.com

Albert Heijn lanceert vandaag op de dag van de landelijke intocht de nieuwe Sinterklaascommercials – zonder dat de hoofdpersoon en zijn helpers erin de zien zijn. De Zaanse grootgrutter hoopt zo buiten de discussie over het uiterlijk van de Pieten te blijven.

Zoals AH een supermarkt is voor iedereen, moet ook Sinterklaas een kinderfeest zijn voor iedereen’, zei de marktleider tegen Distrifood. ‘Hoe dat feest wordt ingevuld kan in Nederland per regio wel iets verschillen. Daar houden we lokaal rekening mee.’ De spotjes worden allemaal met een verwijzing naar de komende één maand gratis bezorgservice, waarmee klanten hun kerstboodschappen gratis aan huis kunnen laten afgeven. Wie alvast wil kijken hoe een Sinterklaascommercial van AH er dit jaar uitziet kan hier klikken: de website accepteert opeens geen YouTube-video’s meer op een andere manier. 

Benadering sponsoren

De recent opgerichte Vereniging Stille Armoede Zaanstad heeft inmiddels in een schrijven aan de gemeenteraad laten weten dat zij degenen zijn die plaatselijke ondernemers hebben benaderd die de intochten financieel wilden ondersteunen. Dat is gebeurd ‘omdat het Sinterklaas Comité Zaanstad stelt een feest te willen organiseren voor gezinnen die tot de doelgroep van onze vereniging Stille Armoede Zaanstad behoren’. Wij willen voor onze doelgroep waartoe ook Zaankanters met een donkere huidskleur behoren een inclusief Sinterklaasfeest zonder racistische elementen. Deen Supermarkten heeft aan ons kenbaar gemaakt de sponsoring middels pepernoten voor 2020 te heroverwegen en Hornbach heeft aan ons kenbaar gemaakt geen sponsor meer te zijn van het comité. Van de overige bedrijven die op de website van het comité als sponsor vermeld staan is het nog maar de vraag hoeveel er daadwerkelijk nog sponsoren zijn,’ aldus de brief.

Inzet burgemeester

Een groot deel zou vorig jaar al zijn afgehaakt ‘omdat het Sinterklaas Comité Zaanstad weigert met de tijd mee te gaan door de racistische karikatuur Zwarte Piet in te ruilen voor de Roetveeg Piet, wat in een toenemend aantal gemeentes wel gebeurt om zo tot een inclusief Sinterklaasfeest te komen zonder racistische elementen’. Voorzitter Derk van Tongeren van de Vereniging Stille Armoede Zaanstad schrijft verder van burgemeester Jan Hamming te verwachten dat hij zich gaat inzetten voor een inclusief Sinterklaasfeest, in navolging van bijvoorbeeld burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. ‘Door alleen nog maar Roetveeg Pieten te laten deelnemen aan de Sinterklaasintocht houdt volgens burgemeester Broertjes de mediastad met een aanpassing naar de huidige tijd de traditie van het kinderfeest in ere.’

Nu Zwarte Piet bovendien ‘de mascotte’ is geworden van extreemrechtse organisaties en partijen zouden Sinterklaascomités die de traditie in stand willen houden volgns de Stille Armoede Zaanstad uitgesloten moeten worden van gemeentelijke subsidie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen