Tientallen vestigingen Hema overgenomen door Jumbo

Jumbo heeft dan wel geen fysieke winkels in de Zaanstreek, er is in Oostzaan wel een pick-up punt.
Foto: Google Maps

Jumbo neemt tientallen winkels ‘op gewilde locaties in stadscentra’ over van het ploeterende Hema, meldt het Financieele Dagblad. De overige supermarkten van de supermarktketen die nog niet in Zaanstad gevestigd is gaan ook Hema-producten verkopen.

Hema heeft een nettoschuldenlast van bijna 800 miljoen euro en het FD citeert een bron die meent dat de verkoop van winkels ongeveer 100 miljoen kan opleveren. Vorige week waarschuwde het Britse analistenkantoor Everest Research dat Hema in liquiditeitsproblemen dreigt te komen als er niet veel meer geld in de onderneming wordt stopt. Volgens Everest is er 100 tot 150 miljoen nodig. De in Veghel gevestigde grootste concurrent van Albert Heijn krijgt wekelijks tien miljoen klanten over de vloer die de verkoop van Hema-producten in de supermarkten een broodnodige zet in de rug kan geven. Dat Jumbo (nog?) geen fysieke vestiging in Zaanstad heeft betekent niet dat het bedrijf hier geen omzet genereert. Op het Westeinde in Oostzaan is een pick-up punt waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen afhalen en de gele bestelbussen zijn evenmin een onbekend gezicht in de Zaanstreek.  

Geen samenwerking AH en Hema

De gisteren bekend geworden deal betekent ook dat de eerder dit jaar aangekondigde opening van gezamenlijke proefwinkels van Hema en Albert Heijn van de baan is. Hema wil wel spullen van het eigen merk veel breder gaan verkopen via onder andere Wehkamp, de Franse supermarkten Franprix en in de Verenigde Staten en Canada via Walmart. Een derde component van de samenwerking tussen Jumbo en Hema is dat de warenhuisketen co-sponsor wordt van de wielerploeg Jumbo-Visma.

 

Reacties