Hema draaide zomermaanden met minder mensen om kosten te drukken

Het filiaal aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie.
Het filiaal aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie.
Foto: Google Street View

Hema zit dermate in de problemen dat in juli en augustus een deel van het personeel thuis moest blijven om kosten te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. In een een e-mail gericht aan meer dan 50 filiaalmanagers in het zuiden van het land schrijft de betrokken regiomanager dat ‘door alle filialen (…) minder salariskosten ingezet dienen te worden’. Volgens ingewijden hebben alle Nederlandse filialen deze opdracht gekregen.

Hema werd vorig jaar van de Britse durfinvesteerder Lion Capital overgenomen door Marcel Boekhoorn, die daarmee ook de schuldenlast van 750 miljoen euro op zijn bordje kreeg. Ondanks ronkende persberichten over uitbreidingen in het buitenland en samenwerkingen met Wehkamp, de Franse supermarktketen Franprix, Albert Heijn en het Amerikaanse Walmart lijkt Hema echter nog lang niet uit de gevarenzone. De winkelketen kwam eerder al negatief in het nieuws toen bekend werd dat er enorm werd gesneden in de salarissen voor nieuwe personeelsleden: die gaan hetzelfde werk doen als oudgedienden maar 700 tot bijna 1000 euro per maand minder verdienen.

Verlies

Bij Hema werken in totaal 19.000 mensen, maar daar zitten ook de werknemers in het buitenland en het personeel van franchisenemers bij. Voor hen geldt de CAO niet. Multimiljonair Boekhoorn verdiende zijn fortuin met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort. Hema leed in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van veertien miljoen euro, tegen tien miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen