Denk wil ‘mystery guests’ inzetten tegen discriminatie arbeidsmarkt

Foto: Flickr / Mike Maguire

Denk wil dat het college mystery guests gaat inzetten in de uitzendbranche en bij detacheringsbureaus als deze aanpak niet voorkomt in de plannen die het kabinet naar verwachting binnenkort bekendmaakt voor de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook moet de bewustwording bij arbeidsbemiddelaars over kansengelijkheid worden vergroot.

Denk-raadslid Sebnem Pancar probeert via een motie voor elkaar te krijgen dat Zaanstad met een concreet plan van aanpak tegen deze vorm van discriminatie komt dat aansluit bij de maatregelen van het Rijk. Opeenvolgende onderzoeken hebben aangetoond dat discriminatie op de arbeidsmarkt een probleem is: zo bleek uit onderzoek van consumentenprogramma Radar dat bijna de helft van de onderzochte uitzendbureaus wilde meewerken aan een verzoek van werkgevers om geen Marokkaanse, Surinaamse en Turkse kandidaten voor te stellen. Kennisplatform Integratie & Samenleving concludeerde dat MBO’ers met een niet-westerse achtergrond op de stagemarkt moeilijker aan een plek komen dan studenten zonder een migratieverleden.

Pancar vindt dat deze ‘schokkende resultaten’ wijzen op ’structureel onrecht en kansenongelijkheid voor Zaankanters met een migratieachtergrond, ouderen en vrouwen op de arbeidsmarkt’. Bestaande maatregelen zoals in gesprek gaan en trainingen hebben tot op heden onvoldoende bijgedragen aan een oplossing, aldus Pancar, die ook wil dat het college inzicht te verschaft in de mate van discriminatie op de Zaanse arbeidsmarkt en daarover jaarlijks een rapportage naar de gemeenteraad stuurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen