Winkelruimte naast Primark kost jaarlijks 300 euro per vierkante meter

Een artist impression van de twee commerciële verdiepingen van Romanov.
Foto: Neelu Boparai

De hoge huurprijzen van commercieel vastgoed verjagen de winkeliers uit het centrum van Zaandam, lezen we vaak als commentaar als er weer een winkel sluit of wordt verbouwd tot woningen. Maar hoe hoog zijn die prijzen dan? Nu woongebouw Romanov na bijna twee jaar bouwen klaar is luidt het antwoord: voor gloednieuwe ruimtes op de eerste verdieping moet daar 300 euro per vierkante meter per jaar op tafel worden gelegd.

De twee winkels op zo’n 80 meter van het station die nu te huur worden aangeboden meten circa 209 en 542 vierkante meter en kunnen eventueel nog worden samengevoegd. De derde ruimte op die verdieping is inmiddels in gebruik genomen door horecazaak Bagels & Beans. Volgens de makelaar is de aanloop er gegarandeerd en zit het met de koopkracht van de clientèle ook wel snor: ‘Door de overspannen Amsterdamse woningmarkt kiezen steeds meer woningzoekenden voor Zaandam. De toestroom van nieuwe inwoners draagt bij aan een florerend ondernemersklimaat.’ De ’gezellige straten, bruggen, twee winkelniveaus, uitstekende parkeervoorzieningen en opvallende architectuur’ doen de rest.

Toegestaan in de nu beschikbare ruimtes zijn detailhandel, kantoren en recreatieve en maatschappelijke voorzieningen. De duur van de huurovereenkomst is minimaal vijf jaar. Op de begane grond van Romanov is bovendien nog een kleine 860 vierkante meter beschikbaar voor minder geld: 175 euro per vierkante meter per jaar.

Reacties