Bagels & Beans vandaag open in centrum Zaandam

Foto: PxHere

Bagels & Beans opent vandaag een filiaal onder appartementengebouw Romanov in het centrum van Zaandam. De eerste woningen in dat complex zijn inmiddels opgeleverd.

Bagels & Beans zette de bagel in 1996 in Nederland letterlijk op de kaart in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat, met de eerste vestiging van wat zou uitgroeien tot een keten met inmiddels ruim 70 filialen. De bagel vindt zijn oorsprong in de joodse gemeenschap in Polen, waar hij al rond 1600 gegeten werd. Immigranten brachten het broodje naar de Verenigde Staten. De Polen vestigden zich onder andere in het zuidoosten van New York, in Manhattan. Terwijl de winkels daar op zondag gesloten waren, kon men in de joodse winkels verse vlechtbroden en bagels kopen. Dat werd al snel een succes dat zich als een olievlek over de stad en later over het land verspreidde.

Koffie

In 1958 werd de bagelmachine uitegevonden door Daniel Thompson en daarmee konden ze volautomatisch worden gemaakt. Het deeg van bloem, tarwegluten, gist, zout, een beetje olie en suiker wordt nadat het lang gekneed en gerezen is in een ringvorm gelegd. De bagels worden ondergedompeld in kokend water met siroop en daarna gebakken. Bagels & Beans werkt niet met een centrale keuken, maar bereidt bestellingen ter plekke. De beans zijn de koffiebonen die al vanaf het begin worden betrokken van een kleinschalige familieplantage in Panama. De horecaonderneming heeft als missie ‘gezond, duurzaam en lekker perfect te laten samengaan’.

Reacties