Na de trekkers op 30 oktober de shovels en betonmolens?

Wie dacht dat een trekker groot was...
Wie dacht dat een trekker groot was...
Foto: MaxPixel

Krijgen we na de trekkers en andere landbouwvoertuigen straks colonnes graafmachines, hijskranen, shovels, betonmolens en andere aan de bouw gerelateerde voertuigen op de snelweg? Als het aan de in oprichting zijnde stichting Grond in Verzet ligt wel en een datum voor de protesttocht naar het Haagse Malieveld is er ook al: 30 oktober.

Binnen 48 uut hebben zich ruim 9000 bedrijven en bouwvakkers zich achter de actiegroep geschaard en achter het protest van een tweede beroepsgroep die naast de boeren zwaar te lijden heeft van de stikstofproblematiek, de grondverzetbedrijven, aannemers en transporteurs. Daar zijn direct maatregelen nodig want de bouw staat nu stil en werknemrs zitten noodgedwongen thuis, zegt voorzitter Wim van Mourik van branchevereniging Cumela Nederland: ‘Een varken, kip of koe meer of minder voorkomt nu geen ontslag van vakmensen. En met een lagere maximumsnelheid op snelwegen komt er geen stilstaande graafmachine uit de schuur.’ Om de interesse te peilen, hebben de initiatiefnemers Klaas Kooiker en Arnold Tuytel een Facebookpagina opgezet. Meer dan 1300 mensen hebben inmiddels laten weten mee te willen doen aan de actie.

Het eerste dat Van Mourik wil is dat gemeenten en provincies projecten vrijgeven waarbij alleen tijdens de aanleg en bouw stikstof vrijkomt. ‘Het is toch raar dat we het bouwen van huizen een probleem vinden vanwege de stikstofuitstoot bij de aanvoer van het materiaal. Terwijl het geen enkel probleem is als nieuwe bewoners daarna een tweede auto aanschaffen omdat er geen supermarkt in de buurt is.’ Vergelijkbaar vindt hij zaken als het versterken van een dijk of het plaatsen van een windmolen, zaken die vanwege de klimaatverandering hard nodig zijn. Van Mourik vindt dat ondernemers overal in het land de gemeenten en provincies kritisch moeten volgen. ‘Als je weet dat er projecten klaar staan, ga in overleg en vraag ze de ruimte te gebruiken die er ook nu al is. Stel ze ook in gebreke als ze dat niet doen. Wij moeten hoe dan ook de druk er op houden.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen