Overslag haven blijft achter bij die in buurgemeenten

Foto: PxHere

De overslag in de zeehavens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk is in de eerste helft van dit jaar gestegen tot 54,1 miljoen ton, ofwel een groei van zeven procent. De Amsterdamse haven trok de kar met een stijging van 12,3 procent tot 45,4 miljoen ton. In Zaanstad daalde de overslag met 13,2 procent tot 72.000 ton.

Ook in IJmuiden werd een slechter resultaat geboekt met een daling van 12,3 procent tot 8,5 miljoen ton. Beverwijk zat wel in de lift met een stijging met 23 procent tot 349.000 ton. De stijging in Amsterdam werd veroorzaakt door zowel natte en droge bulk als containers. Stukgoed daarentegen noteerde een daling van 20 procent. Ook het aantal zeecruiseschepen dat Amsterdam in het eerste halfjaar aandeed daalde: 51 tegenover 74 in dezelfde periode vorig jaar. De invoering van toeristenbelasting van acht euro per persoon per dag voor pasagiers van cruiseschepen die in de hoofdstad een tussenstop maken heeft een aantal rederijen doen uitwijken naar IJmuiden en Rotterdam.

Riviercruises

Ook het aantal riviercruiseschepen daalde: van 1272 naar 1189. Ook dit is een gevolg van de invoering van de toeristenblasting, die een meerderheid in de gemeenteraad van Zaanstad ook hier wil gaan heffen. Vorig jaar verviervoudigde het aantal riviercruisschepen dat Zaanstad aandeed tot 245, tegen 61 een jaar eerder.

Reacties

0