Vattenfall wil toch door met biomassacentrale Diemen

Foto: Flickr / Rui Ornelas

Vattenfall (Nuon) wil ondanks alle serieuze juridische bezwaren, politiek verzet en een totaal gebrek aan maatschappelijk draagvlak de geplande biomassacentrale in Diemen toch doorzetten. Zaanstad, dat de plannen voor een snelle opening van de eigen centrale aan de Pascalstraat in Zaandam zag stranden door een recente uitspraak van de Raad van State, kijkt ongetwijfeld geïnteresseerd toe hoe de energiereus dat vonnis gaat omzeilen.

Op 29 mei deed de Raad van State uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof en verklaarde het huidige stikstofbeleid in strijd met Europese regels. Allerlei projecten zijn daardoor opgeschort, waaronder de ingebruikname van de Zaanse biomassacentrale. Vattenfall meent echter dat de bouw van de centrale in Diemen gewoon kan doorgaan, meldt het Comit├ę Schone Lucht. Door een fout in het verleden heeft het Zweedse bedrijf in Diemen buitenproportionele uitstootnormen voor onder andere stikstof toegewezen gekregen, waar nu grif misbruik van wordt gemaakt.

Oproep aan minister

Duurzaamheidswethouder Jorrit Nuijens van Diemen heeft namens het college al een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gestuurd om de miljardensubsidie op biomassa te stoppen. Zijn Amsterdamse collega Marieke van Doorninck heeft beloofd hetzelfde te doen. Een meerderheid in Provinciale Staten ziet niets in de biomassacentrale, hoewel het standpunt van de nieuwe coalitie nog moet nog worden afgewacht. Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad gaan op verzoek van de Rijksoverheid onderzoek doen naar de impact van biomassa op klimaat en luchtkwaliteit. Ook de uitkomst van deze onderzoeken wil Vattenfall echter niet afwachten.

Acties en petitie

De afgelopen maanden is door verenigde duurzaamheidsorganisaties in Amsterdam en Diemen actie gevoerd tegen de geplande grootste biomassacentrale van Nederland en zij willen nu de druk op Vattenfall opvoeren. Vorige maand voerden kunstenaars actie voor het hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam. Nu worden nieuwe publieksacties voorbereid en is een crowdfunding gestart om de juridische strijd te bekostigen. De petitie tegen de centrale in Diemen is inmiddels bijna 7000 keer getekend.

Reacties