Bedenkingen POV bij Tony’s Chocolonely’s Zaanse circus

Foto: Flickr

Nu alle opwinding rond de komst van Tony’s Chocolonely naar de Achtersluispolder wat is weggeëbd, is in volle omvang tot de Partij voor Ouderen en Veiligheid doorgedrongen wat een chocoladefabriek in pakhuis De Vrede met daarbij ‘een heel Tony’s Chocolonely Chocolate Circus met een achtbaan, restaurants, sportfaciliteiten, flexplekken en een publiek park’ eigenlijk inhoudt.

Tony’s mikt op een half miljoen bezoekers per jaar. Een stroom mensen – zo’n 2000 per dag – die een geweldige impact op de omgeving heeft. De POV kan dat maar lastig rijmen met andere plannen van de gemeente op het gebied van woningbouw en het bevorderen van ‘kwaliteitstoerisme‘. Wat halen we ons op de hals?

Nu is dat op dit moment nog moeilijk voor de stellen, al die bezoekers in hun eigen vervoermiddelen en in touringcars door een desolaat industriegebied op weg naar een superattractie. Maar de Achtersluispolder moet een woon-werkgebied worden, met mensen die ‘de circusactiviteit van Tony’s’ in hun achtertuin krijgen. Hoe moet dat straks met de verwachte verkeersstromen in een gebied waar nu al ingrijpende maatregelen nodig zijn om het verkeer enigszins in goede banen te leiden zonder al die extra toeristen?

Is dit wel zo’n goed idee?

De POV is benieuwd hoe het college dat voor zich ziet – en hoe Tony’s Chocolonely er tegenaan kijkt. Heeft dat bedrijf wel weet van de verkeersproblemen rondom De Ambacht en de Thorbeckeweg en de plannen voor dit gebied? Fundamenteler is de vraag of een toeristenmagneet een goed idee is in een nieuwe woon-werkwijk. Maakt dat Zaanstad, zoals de doelstelling is, mooier en aantrekkelijk(er) om te wonen, werken en te leren en een ‘stad op zijn Zaans’? En wíllen mensen daar straks wel wonen?

College enthousiast

Raadslid Perry van der Velden heeft er schiftelijke vragen over gesteld. Dat de POV haar bedenkingen heeft is duidelijk; het college daarentegen bracht de plannen van Tony’s Chocolonely eind vorig jaar met groot enthousiasme naar buiten. Sindsdien is er overigens niets concreets meer over naar buiten gekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen