Drijvend varentje azolla moet in de veengebieden een begrip worden

Foto: Wikimedia / Ingrid Taylar

Het Innovatieprogramma Veen gaat komend jaar verder met het verbeteren van de pompgestuurde onderwaterdrainage en de teelt van lisdodde in de veengebieden in onder meer de Zaanstreek, maar ook de teelt en onderzoek van azolla – ook wel kroosvaren genoemd – ‘echt grootschalig opstarten’. Dat zegt programmamanager Roel van Gerwen.

Ook staan gasmetingen op het programma om te bekijken of percelen met maatregelen van het veenprogramma inderdaad minder CO2 uitstoten. De natte teelt heeft volgens Van Gerwen al gezorgd voor ‘een explosie aan vogels’. Dat is niet alleen positief, gezien het aandeel van hongerige ganzen in de vogelpopulaties

Hij hoopt ook dat in 2018 een aantal marktpartijen zich aan het Innovatieprogramma verbindt: ‘Zodat we echt producten kunnen gaan ontwikkelen. Er zijn bijvoorbeeld allerlei technieken om vezels te persen, maar dat is nog weinig gedaan met lisdodde.’ Maar vanaf volgend jaar moet dus ook azolla in brede kring een bekende naam worden.

Veevoer en biodiesel

Promovendus Paul Brouwer van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar het drijvende varentje azolla als potentieel duurzaam gewas voor de productie van voedsel, brandstoffen of materialen. Daaruit bleek dat de plant prima geschikt is als veevoer en als grondstof voor biodiesel en bio-based chemicaliën.

Azolla plant zich voort door middel van sporen in plaats van zaden en Brouwer ontdekte dat het niet mogelijk is om de sporen te bewaren door ze te drogen, maar wel door ze te bevriezen bij -80 graden Celsius. Door het hele seizoen te oogsten kan azolla veel opbrengst genereren. Als doorlopend een deel van de teelt geoogst wordt, kan azolla hard groeien: tot 35 ton droge stof per hectare per jaar.

Vervanger van soja

Azolla heeft geen stikstof nodig om eiwitten te produceren, zoals de meeste andere planten. Hij haalt de stikstof gewoon uit de lucht, maar produceert wel drie keer zo veel als bijvoorbeeld maïs. Het verbouwen van azolla zou dus in de toekomst de import van soja – nu één van de hoofdbestanddelen in diervoeding – drastisch kunnen verlagen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen