Nog zeker vijf weken geen duidelijkheid over DekaMarkt Wormerveer

Foto: Google Street View

Het gaat nog minimaal vijf weken duren voor er meer duidelijkheid komt over de oorzaak van de gedeeltelijke instorting van de Deka-garage op 18 september en de heropening van de ondergelegen supermarkt. De onderzoeken zijn nog in volle gang maar, zo schrijft de burgemeester aan de raad, er zijn inmiddels wel twijfels gerezen over de kwaliteit van de bezweken stalen ligger en van de andere, vergelijkbare draagbalken.

Na voortdurende onzekerheid over de stand van zaken komt Jan Hamming nu met een overzicht van het al gedane werk en een blik op de toekomst. Er zijn onder het parkeerdek eerst stempels aangebracht en dat deel van de winkel waar de vloer van de tweede verdieping op terecht is gekomen is afgeschermd van de rest van de begane grond. Daarna zijn voorbereidingen getroffen om de verbindingen in de constructie van de parkeergarage die identiek zijn aan die bij de bezweken ligger te versterken. Het gaat om circa 34 verbindingen, waarover dus twijfels zijn ontstaan.

Heropening mogelijkheid, sloop en nieuwbouw eveneens

De onderzoeken hiernaar duren nog steeds voort en tot alle twijfel is weggenomen kan er geen sprake zijn van heropening van de winkel en de parkeergarage. De eigenaar van het gebouw en de DekaMarkt hebben nog steeds plannen om de winkel te heropenen en de haalbaarheid daarvan wordt momenteel in kaart gebracht. Met de eigenaar van het pand is volgens Hamming ook gesproken over scenario’s als herbouw of sloop/nieuwbouw. Ook deze opties worden onderzocht en de gemeente heeft aangeboden daarover te willen meedenken. Dat geldt ook voor het vinden van tijdelijke huisvesting voor de node gemiste winkel.

Gemeentelijk toezicht

Het onderzoek naar de rol van de gemeente tijdens de bouw van de supermarkt en de parkeergarage, die in het najaar van 2009 startte, loopt nog. Het pand werd in januari 2011 opgeleverd. Gedurende die hele periode heeft de gemeente de destijds gangbare reguliere bouwkundige controles uitgevoerd, vaak bij het storten van beton, aldus de burgemeester.

NH Nieuws heeft in een WOB-verzoek verzocht om toezending van stukken die betrekking hebben op bouwvergunningen, bouwbesluiten, inspectierapporten en handhaving rapporten van deze parkeergarage en ook van andere parkeergarages in Zaanstad. Eind november wordt daarover een besluit genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen