Pop-up pepernotenshop van Van Delft aan de Westzijde

 Kruidnoten....
Kruidnoten....
Foto: Max Pixel

Zaandam krijgt in de winkelruimte aan de Westzijde 1 een pop-up pepernotenshop van de grootste producent van de lekkernij in Nederland, de Pepernotenfabriek van Van Delft uit Harderwijk. De opening zou afgelopen zaterdag zijn, maar heeft enige vertraging opgelopen. De definitieve datum is nog niet bekend.

Ruim 70 procent van alle pepernoten wordt daar gefabriceerd en dan niet alleen het originele, bruine kruidnootje. In het assortiment zitten ook gewaagdere smaken van stroopwafel tot tompouce en van taai-taai tot appeltaart. Dit jaar komt daar nog een roomboternoot naar oud recept bij en onder meer de smaken hazelnoot, gin tonic en crème brûlée.

‘Hofleverancier Sinterklaas’

Van Delft, al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’, claimt dat de Nederlandse pepernotentraditie teruggaat tot de zestiende eeuw. Destijds werden ze gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek. Jan Steen legde het vast op zijn schildersdoek. De pepernoot zoals wij deze kennen raakte twee eeuwen later in trek en is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het populairst – deze ‘kruidnoot’ wordt in de volksmond vooral met de verzamelnaam pepernoot aangeduid.

In de negentiende eeuw duikt de pepernoot voor het eerst in kookboeken op. Het strooien van pepernoten is een traditie die ook in die periode ontstaat. Het zou symbool staan voor vruchtbaarheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen