Toeristenbelasting van drie naar zeven euro per persoon per nacht

Foto: Wikimedia

Het college gaat het toerisme bevorderen met meer dan een verdubbeling van de toeristenbelasting, van drie tot zeven euro per persoon per nacht. Volgens Democratisch Zaanstad is Zaanstad daarmee koploper in Nederland. Daar komt nog bij dat de BTW per 1 januari 2019 verhoogd wordt van zes naar negen procent.

In het coalitieakkoord staat de ambitie om het toeristische aanbod in heel Zaanstad te verspreiden, te reguleren en te verbreden, ’inclusief een goed horeca-aanbod en kwaliteitshotels’. Ter vergelijking: de toeristenbelasting bedraagt volgens het onderzoekscentrum Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen in Amsterdam 1,14 euro, in Zandvoort 2,25; in Bergen 1,80; in Wormerland 1,52 en in Oostzaan drie euro. In concurrerende plaatsen als Edam-Volendam (1,68), Alkmaar (2,30) en Hoorn (belasting afgeschaft) liggen de tarieven ook beduidend lager dan in Zaanstad. Het gemiddelde bedrag dat in Nederland gerekend wordt is volgens fractievoorzitter Juliëtte Rot nu 2,29 euro.

Coalitieakkoord

En dat terwijl Zaanstad wel hoog wil inzetten op toerisme. Uit het coalitieakkoord: ‘Toerisme biedt Zaanstad meer kansen dan we nu benutten. We hebben met de Zaanse Schans één van de grootste publiekstrekkers van Nederland in huis. De Zaanse Schans trekt jaarlijks 2,2 miljoen bezoekers en groeit naar drie miljoen bezoekers. Momenteel bezoekt slechts twee procent van de bezoekers van de Zaanse Schans andere plekken in Zaanstad, waarvan een procent naar het centrum van Zaandam komt. De uitdaging is om toeristen langer te laten verblijven in de stad. We zien het toerisme als een vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van de stad.’

DZ diende afgelopen week een motie in om de verhoging van de toeristenbelasting te voorkomen onder verwijzing naar het belang dat het college zegt te hechten aan de toeristische sector, maar die motie haalde het niet. Alleen haar partij en de POV steunden het voorstel.

VNG tegen afschaffen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten was ruim tien jaar geleden tegenstander van het afschaffen van de belasting, zoals destijd door de branchevereniging Recron werd voorgesteld. Onderzoeken toonden aan dat toeristen bij hun keuze zich niet laten leiden door de hoogte van de toeristenbelasting maar door de omgeving, aldus de VNG toen. Dat was echter voor de opkomst van websites als Airbnb en de prijsvergelijkers, waarbij in een oogopslag te zien is wat het verschil in overnachtingsprijs is.

Toeristenbelasting wordt alleen betaald voor overnachtigen, dus dagjesmensen hebben er geen weet van. En aanbieders van accommodatie berekenen de belasting doot in hun kamerprijs. Een hogere belasting betekent dus ofwel genoegen nemen met een kleinere winstmarge of de prijzen verhogen – een maatregel die zomaar contraproductief kan uitpakken als de gasten wegblijven.

Protesten

Op op Schouwen-Duiveland protesteerden de de recreatie-ondernemers eerder dit jaar fel tegen het voorstel om toeristen vanaf volgend jaar ‘voor het volle pond’ mee te laten betalen aan het algeheel welzijn. Het college zette de in het coalitieakkoord opgenomen verhoging van de toeristenbelasting tot 1,40 euro per persoon voor een overnachting echter door.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen