Dit jaar al vier horecazaken Zaandam dicht wegens plaagdieren

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Bakkerijen, buurtsupermarkten, restaurants, cafés en andere etablissementen moeten steeds vaker hun deuren meteen sluiten omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet dat er ongedierte rondkruipt. In Zaandam zijn sinds het begin van dit jaar al vier horecazaken stilgelegd tegen drie in het hele vorige jaar, aldus de NVWA.

In de eerste vijf maanden van dit jaar gebeurde het door het land 35 keer en dat is meer dan in heel 2023. Maar de spoedsluitingen vonden met name plaats in de Randstad. In 2023 sloot de NVWA dertien horecagelegenheden in Amsterdam, zeven in Rotterdam, vier in Den Haag en dus drie in Zaandam. In Amsterdam staat de teller dit jaar al op veertien. Wanneer inspecteurs ernstige risico’s voor de volksgezondheid zien, kan de NVWA een bedrijf tijdelijk stilleggen. Zo’n spoedsluiting is één van de zwaarste maatregelen die de toezichthouder op kan leggen.

Vooral muizen

Een bedrijf mag pas weer open wanneer al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig gereinigd is en er maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en te weren. Die horen niet thuis in keukens, restaurants of op andere plekken waar voedingsmiddelen worden bereid en verkocht. Ondernemers die werken met voedsel zijn daarom verplicht maatregelen te nemen om overlast door plaagdieren te voorkomen. Volgens de NVWA gaat het vooral om muizen, maar ook ratten en kakkerlakken komen voor. Al deze dieren kunnen ziektes bij zich dragen en die via uitwerpselen verspreiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen