Vijf fracties stellen Zero Emissie Zones weer ter discussie

Foto: Wikimedia / Tommaso.sansone91

Vijf fracties komen met een agenda-initiatief om te voorkomen dat in Zaandam in 2026 – en later ook in Wormerveer en Krommenie – een uitstootvrije zone wordt ingevoerd. Groep De Boer / Lokaal Zaans, het CDA, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, de VVD en de PVV wijzen erop dat in het nieuwe regeerakkoord wordt gesproken over het uitstellen van de invoering van deze Zero Emissie Zones.

In het landelijke klimaatakkoord 2030 is afgesproken dat in de centrumgebieden van gemeenten de leefbaarheid en de luchtkwaliteit verbeterd wordt. Na de invoering van een  Zero  is het verboden om daar nog zakelijk te rijden met bestel- en vrachtwagens op fossiele brandstof. Een aantal gemeenten gaat er al per 1 januari 2025 toe over; Zaanstad wil een jaar later beginnen in het winkelgebied van Zaandam. De daar opgedane ervaringen worden dan meegenomen in de regels voor de beide dorpen in Noord.  Het staat gemeenten tot 2030 vrij om de grootte en de invoerdatum van de zones te bepalen.

Maar onder ondernemers bestaat veel onvrede over deze voornemens, aldus de vijf fracties.  Er is onduidelijkheid over datum van invoering in Krommenie en Wormerveer, een grote groep ondernemers verwacht financieel in problemen te komen, Zaanstad is de enige gemeente boven het Noordzeekanaal die op dit moment concrete plannen heeft voor een uitstootvrije zone, er is nog geen visie op de benodigde infrastructuur voor het laden van elektrische voertuigen, de netcongestie is een grote hobbel en er zit lange levertijd (tot meer dan twee jaar) op nieuwe elektrische bedrijfs- en vrachtwagens.

Meebeslissen?

De club van vijf wil te weten komen hoe de andere partijen in de raad tegen deze kwesties aankijken en wat hun ideeën zijn met betrekking tot een logistieke hub in Zaanstad. Er is eerder al gesproken over ontheffingen, bijvoorbeeld voor marktkooplieden en andere groepen zelfstandigen die door een Zero Emissie Zone  in problemen dreigen te komen.  Aan het college wordt gevraagd om een beeld te schetsen van de gesprekken die er de afgelopen periode zijn gevoerd met ondernemers en wat hun inbreng is geweest: mogen ze alleen meepraten of ook meebeslissen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen