Assendelver Sem Volkerink (18) derde in beroepenwedstrijd

Foto: WorldSkills

De Noord-Hollanders Ryan Verburg uit Warmenhuizen en Sem Volkerink uit Assendelft hebben respectievelijk de tweede en de derde plek veroverd op het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire en verwarmingstechniek’ voor MBO-leerlingen. De achttienjarige monteurs streden tijdens de finale in de Brabanthallen in Den Bosch met zes getalenteerde leeftijdgenoten. Winnaar werd Marciano Paalman uit Twente.

Sem Volkerink (18).

De bronzen Volkerink doet zijn werkervaring op bij Loodgietersbedrijf J.N. Jonker & Zoon in Zaandam en gaat voor zijn theorie naar het Regio College in Zaandam, waar hij de opleiding ‘eerste monteur woning, niveau 3’ volgt. De categorie ‘sanitair en verwarmingstechniek’ is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voortvloeiende bouwactiviteiten in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel.

Innovaties

Het beroep is flink in ontwikkeling door technische innovaties. ‘Een installatiemonteur sanitair- en verwarmingstechniek legt tegenwoordig complexe systemen aan waarbij steeds meer elektronische en digitale aansturing wordt gebruikt,’ zegt Cor van den Heuvel, bestuursvoorzitter van de marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek, IW Nederland. daarover. ‘Dat heeft het vak en de opleiding erg interessant gemaakt voor mensen die affiniteit hebben met techniek.’ Elk jaar worden er wedstrijden voor de vaklui van de toekomst georganiseerd en dit jaar in maar liefst 61 richtingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen