Sem Volkerink (18) uit Assendelft in finale WorldSkills NL

Sem Volkerink.
Sem Volkerink.
Foto: WorldSkills Netherlands

De MBO-studenten Sem Volkerink uit Assendelft en Ryan Verburg uit Warmenhuizen mogen zich rekenen tot de beste studenten in hun vakgebied. Ze dingen op donderdag 21 en vrijdag 22 maart tijdens Skills The Finals in de Brabanthallen in Den Bosch mee naar de Nederlandse kampioenstitel voor ‘sanitair en verwarmingstechnicus’.

Beide finalisten uit onze provincie volgen een MBO-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland. Daar leren ze hun vakspecialisme terwijl ze enkele dagen in de week praktijkervaring opdoen bij een leerwerkbedrijf. Daarnaast zitten de studenten ook nog geregeld in de schoolbanken. Daar krijgen ze algemeen vormend onderwijs en de theoretische kennis aangereikt.

Zaans loodgietersbedrijf

De achttienjarige Volkerink doet zijn werkervaring op bij Loodgietersbedrijf J.N. Jonker & Zoon in Zaandam. Voor zijn theorie gaat hij naar het Regio College in Zaandam, waar hij de opleiding ‘eerste monteur woning, niveau 3’ volgt. Zijn begeleider van IW Noord-Holland Danja van Alen ziet in de Assendelver een goede kanshebber. ‘Sem is een ambassadeur voor het vak, iemand die zijn werk niet alleen heel goed doet, maar daar ook nog eens aanstekelijk veel plezier aan beleeft. Hij doet zijn werk zingend. Het is iemand die graag met zijn handen werkt. Ik zie hem niet snel op kantoor belanden. Wel zie ik hem zichzelf verder specialiseren in het vak. Hij is leergierig en een harde werker.’

Nieuwste vaardigheden

De finalisten worden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun respectievelijke vakgebieden. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen. Met de opdrachten doen de organisatoren van Skills The Finals een beroep op zowel de vakkennis als de vaardigheden van de deelnemers. Daarnaast is er ook aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenoemde 21ste-eeuwse vaardigheden. Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen.

Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. ‘De competitie geeft ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen,’ zegt IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel over de competities.

Breed scala

De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala aan beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs. WorldSkills Netherlands verzorgt ook de Nederlandse deelname aan de internationale competities EuroSkills en WorldSkills, het respectievelijke EK en WK voor beroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen