Zaan anno nu minder druk dan eind vorige eeuw

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente strooit in het kader van 50 jaar Zaanstad regelmatig met feitjes en wetenswaardigheden en de keus van vandaag gaat over de Zaan: wist u dat er jaarlijks maar liefst 5800 binnenvaartschepen gebruik van maken? Samen vervoeren die meer dan 2,3 miljard kilo aan goederen.

Het is wel minder druk geworden op de Zaan: in 1998 (de eerste telling door het Centraal Bureau voor de Statistiek)voeren er nog bijna 9700 vrachtschepen door de Wilhelminasluis. Met recreatie- en beroepsvaart erbij gingen er dat jaar wel 17.200 schepen door het centrum van Zaandam. Er zijn door de hele gemeente 45 nautische bedrijven gevestigd die schepen bouwen, repareren, verhuren of slopen.

Havens

De havens van Zaanstad zijn belangrijk voor de economie in de regio. Er zijn 610 bedrijven actief die direct verbonden zijn met de havens van het Noordzeekanaalgebied, met ook de havens van Beverwijk en IJmuiden. Zij bieden werk in de zeevaart en binnenvaart, het wegvervoer, overslag en opslag, industrie en groothandel, en zakelijke dienstverlening. Wel 21.000 mensen hebben hier hun baan. Samen zijn deze bedrijven in 2021 goed voor een omzet van bijna tien miljard euro, volgens de Havenmonitor 2022.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen