Kamervragen SP over ‘chaos’ bij busvervoerder EBS

Foto: Pexels / Longxiang Qian

De ‘chaos bij busvervoerder EBS’ heeft ook de Tweede Kamer bereikt. Niet alleen hier maar overal in ons land waar het bedrijf actief is het OV problematisch vanwege uitvallende en vertraagde ritten. SP-Kamerlid Bart van Kent wil er opheldering over van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor hem was de druppel dat EBS van plan is om vanaf april tien procent van de ritten te schrappen in haar vervoersgebieden in Flevoland, Gelderland en Overijssel en hij wil weten of het klopt dat 25 procent van de ritten en het materieel op dit moment uitvallen? Dat las hij in De Stentor, in een artikel waarin chauffeurs die lid zijn van de FNV of het CNV claimen dat afschalingen van de dienstregeling niet zullen leiden tot verbeteringen. ‘Dit komt door de uitval van personeel te groot is in combinatie met een tekort aan goed materiaal. De elektrische bussen vertonen nog steeds tal van mankementen, schrijven de bonden in een brandbrief.’ Ook hier rijdt EBS met een verschraalde dienstregeling.

Anders aanbesteden

Van Kent wil van staatssecretaris Vivianne Heijnen per vervoersgebied te weten komen welke problemen EBS heeft met technische mankementen aan bussen en laadinfrastructuur, rituitval en personeelstekorten en welke gevolgen alle technische problemen hebben gehad voor de buschauffeurs. En hoe wil de bewindsvrouw ervoor zorgen dat EBS zo snel mogelijk weer volledige dienstregelingen gaat rijden? In algemene zin stelt de SP’er dat het OV openbaar aanbesteden heeft geleid tot verslechtering van het streekvervoer, met afhakende reizigers tot gevolg. Hij ziet meer in het overnemen van de concessies door de provincies.
.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen