Industrie kan stikstofdoelen halen, maar alleen met stroom

Foto: Google / Lex van Doorn

De stikstofuitstoot door industriële piekbelasters in Noord-Hollandse kan in 2030 met 45 procent gedaald zijn, staat in een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren naar deze bedrijven. De meeste neerslag komt terecht in de natuurgebieden vlakbij industrie in de IJmond en rond Zaanstad.

Het onderzoek kwam er op verzoek van de deelnemers aan de Havens- en Industrietafel stikstof. Zij wilden graag weten hoe ver zij zijn in het verminderen van stikstofuitstoot en hoe hoog de lat nog ligt om de gezamenlijke doelen voor 2030 te halen. De bijdrage van de Noord-Hollandse industrie aan de totale stikstofneerslag op beschermde natuur ligt tussen de 1,6 en vijf procent. Vorig jaar liet de minister van Natuur en Stikstof weten dat de industrie de stikstofuitstoot in 2030 met minstens 38 procent moet verminderen.

Cruciale factor

De bedrijven zoals Tata Steel en Olam Cocoa (Ofi) lijken dat doel dus te halen, op basis van huidige en toekomstige milieuwet en –regelgeving, de energietransitie en de afspraken in het schone luchtakkoord tussen Rijk, provincies en veel gemeenten. Om te komen tot de daadwerkelijke afname van stikstofuitstoot van 45 procent is echter veel afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit en waterstof. De grootste klap die de industrie kan maken is een overgang van fossiele brandstof naar elektriciteit. Dat is op dit moment nog niet mogelijk vanwege een te klein elektriciteitsnet, maar wel cruciaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen