Vergunningen in de strijd tegen criminele glazenwassers

Foto: Marktplaats / CC0

De gemeente voert per 1 juli een vergunningplicht in voor glazenwassers. Volgens burgemeester Jan Hamming houden criminele netwerken deze sector in een ijzeren greep. ‘Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid.’

Hamming nam deze week als eerste burgemeester in Nederland het besluit om het vergunningstelsel in te voeren. Er is een overgangsfase van een half jaar. De vergunningsplicht is tweeledig. Het betekent dat glazenwassers die in Zaandam Oost gevestigd zijn en/of glazenwassers die ergens in Zaanstad ramen willen lappen straks een vergunning nodig hebben. Een vereiste is onder andere dat er niet meer contant, maar giraal afgerekend moet worden. Ondernemingen die in Zaanstad als glazenwasser staan geregistreerd, ontvangen een brief met meer informatie.

Ruim 1000 bedrijven

Het merendeel van de 1100 Zaanse ondernemingen in de glazenwasserij is gevestigd in Zaandam Oost. De afgelopen jaren lijkt de branche een monopolie te zijn geworden van criminele netwerken, die met geweld en intimidatie bepalen wie in welke wijken als glazenwasser mag werken. Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, die via tussenpersonen naar Zaandam Oost gehaald worden en hier gehuisvest.

‘Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen,’ aldus Hamming.

Samenwerking

De gemeente heeft andere instanties én inwoners nodig om effectief op te kunnen treden. ‘De vergunningplicht is onderdeel van een brede aanpak. Handhaving en opsporing moet samen met de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de politie. En vergeet inwoners niet, tegen hen wil ik zeggen: ga vooral niet in zee met glazenwassers als je het niet vertrouwt.’ Voorkomen dat Zaandam Oost aantrekkelijk is voor criminaliteit is één van de doelstellingen van het nieuwe Pact voor het stadsdeel, dat voortborduurt op de aanpak in Poelenburg en Peldersveld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen