Tot en met 2030 heel veel snelladers erbij in NH

Foto: Provincie NH

Het netwerk van publieke snellaadstations in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht wordt tot en met 2030 uitgebreid met 600 stuks. MRA-Elektrisch heeft hier met de provincies en een groot aantal gemeenten – waaronder Zaanstad – een succesvolle gezamenlijke aanbesteding voor gedaan. Oostzaan en Wormerland doen niet mee.

Shell Recharge, TotalEnergies en NXT 50five gaan de snelladers plaatsen, beheren en exploiteren. Het is voor het eerst dat gemeenten in Nederland een gezamenlijke aanbesteding voor snelladers deden. Meer dan driekwart van de 74 gemeenten in de drie provincies bundelden hiervoor hun krachten.

‘Samen realiseren we zo een hoogwaardig en toegankelijk basisnetwerk van publieke snelladers,’ aldus Gedeputeerde Jeroen Olthof van Noord-Holland. ‘Met één gezamenlijke aanbesteding in één klap tot wel 600 snellaadstations erbij. Dat is precies waar met de groei van het elektrisch rijden steeds meer behoefte aan is.’ Elektrische rijders kunnen de eerste nieuwe snelladers medio 2024 al gaan gebruiken.

Gemeenten hebben 176 voorkeurlocaties aangewezen waar de schop snel de grond in kan. Er komen zowel snelladers op corridorlocaties (strategische locaties buiten de bebouwde kom) als op kortparkeerlocaties binnen de bebouwde kom. Denk bijvoorbeeld aan winkel- en sportcentra of bedrijventerreinen. Dat de gemeenten samen optrekken draagt bij aan een goede spreiding van de publieke snelladers.

Stroomtekort

Op locaties waar sprake is van een stroomtekort nemen de drie winnende partijen technische maatregelen, zodat e-rijders hier toch kunnen snelladen. Bijvoorbeeld met batterijkasten. Bijzonder is ook dat alle exploitanten gedifferentieerde snellaadtarieven gaan aanbieden. Tijdens daluren, als de vraag naar stroom laag is, wordt het snelladen goedkoper. Hoewel de laadtarieven nog niet volledig meebewegen met de stroomprijs, is dit een belangrijke stap op weg hiernaartoe, aldus de provincie.

Transparantie

De marktpartijen hebben zich bovendien verplicht te zorgen voor transparante laadprijzen. De snellaadprijs is daarom behalve via een app ook op een scherm bij de snellader te zien. De prognose is dat het aantal elektrische auto’s op de weg de komende jaren explosief zal groeien, terwijl de laadsnelheid van e-auto’s flink toeneemt. Algemeen is de verwachting dat hiermee de vraag naar snelladers ook sterk zal groeien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen