Milieuclubs willen helderheid over afhandeling Tata-meldingen

Een actiekamp bij Tata eerder dit jaar.
Een actiekamp bij Tata eerder dit jaar.
Foto: Twitter

Stichting Frisse Wind en Greenpeace willen duidelijkheid van de provincie over de afhandeling van meldingen over rauwe cokes die worden uitgestoten door Tata Steel. De organisaties hebben camera’s opgehangen bij de staalfabriek en zeggen dat dit jaar in elk geval zestien rookwolken zijn waargenomen die duiden op uitstoot van rauwe cokes.

In de fabrieken van Tata Steel worden gassen uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de hoogovens waar het bedrijf ijzererts in verwerkt. Maar als de steenkool onvoldoende is verhit, komen gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen. Deze ongare cokes zijn verboden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft al meerdere dwangsommen opgelegd aan het staalbedrijf voor de uitstoot hiervan.

Discrepantie

Frisse Wind en Greenpeace vinden het gek dat het aantal dwangsommen ‘blijft steken op drie’, terwijl zij zelf zeggen in elk geval zestien incidenten met rauwe cokes te hebben gezien op de camerabeelden. Die beelden hebben de organisaties doorgestuurd naar de omgevingsdienst, maar ‘inhoudelijke reacties op de meldingen blijven uit’. Wel weten ze dat een aantal incidenten wordt onderzocht, maar het is volgens de beide organisaties onduidelijk om hoeveel het gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen