Overleg in de regio over opschorten krimp Schiphol

Foto: Flickr / Dan DeLuca

Schiphol zegt teleurgesteld te zijn over het besluit van minister Mark Harbers van Infrastructuur om zijn plan om het aantal vliegbewegingen op Schiphol al volgend zomerseizoen te beperken tot 460.000 voorlopig op te schorten. Wethouder Wessel Breunesse van Zaanstad deelt dat gevoel. In overleg met de regio wordt aan een reactie gewerkt.

‘Vermindering van het aantal vluchten is voor ons geen doel op zich, maar eindelijk was er duidelijkheid en zekerheid voor omwonenden. Het terugvallen op ‘anticiperend handhaven’ leidt volgens Schiphol tot meer onzekerheid, ook voor de luchtvaartsector zelf. Het is echt de hoogste tijd dat omwonenden merkbaar minder hinder krijgen. De noodzaak van een nachtsluiting van Schiphol wordt nog groter. Ook voor de andere maatregelen uit ons acht puntenplan, zoals het verbod op privévluchten en het weren van de meest lawaaiige vliegtuigen,’ reageerde de luchthaven.

Volgens Harbers blijft het demissionaire kabinet erbij dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te sparen, maar stelt vast dat het plan om daar al volgend jaar mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit. Harbers erkent dat dit ‘een bittere pil is voor de omgeving,’ maar benadrukt dat het kabinet ‘vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving’.

KLM

De KLM is in zijn nopjes. Volgens de luchtvaartmaatschappij is ‘een belangrijke stap gezet om retaliatie te voorkomen en te kunnen blijven vliegen op de Verenigde Staten’. Door de gedwongen krimp zou de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue haar start- en landingsrechten op Schiphol verliezen. Het Amerikaanse ministerie van Transport schaarde zich achter JetBlue en kondigde aan mogelijke tegenmaatregelen te treffen. Daardoor zou KLM geraakt kunnen worden.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen