Opnieuw daling industriële productie in september

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Nederlandse industrie produceerde in september in doorsnee 10,3 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het was de negende maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien.

In augustus zakte de productie al met 8,5 procent en in juli was sprake van een daling van acht procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. De krimp in september was de sterkste afname sinds april dit jaar. Toen was sprake van een productiedaling van bijna twaalf procent. De meeste industriële bedrijfstakken produceerden in september minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Bron: CBS

 

Van de grote branches liet de machine-industrie opnieuw de grootste productiedaling zien. Reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie. In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder. Dan gaat het om een daling met 0,9 procent. Het CBS meldde verder dat producenten in oktober iets minder negatief waren dan in september. Zo waren ze optimistischer over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

Duitsland

In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie was het vertrouwen van producenten in oktober wel negatiever dan in september. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in september 3,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van augustus daalde daar de productie met 1,7 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen