Het overleg tussen de FNV en Cargill over een nieuwe CAO is 'volledig vastgelopen,' laat de vakbond weten en spreekt van 'een extreem laag loonbod'. Omdat de werkgever ook niet met een zogeheten eindbod komt zijn de onderhandelingen afgebroken en stellen de vakbonden Cargill een ultimatum. Het bedrijf heeft fabrieken in Zaandam en Wormer.
Als het bedrijf dat zich bezighoudt met het verwerken, verspreiden en verhandelen van landbouwproducten voor donderdagavond laat niet ingaat op de eisen van de vakbonden wordt het werk stilgelegd. ‘Wij hebben aan het begin van de laatste onderhandelingsronde Cargill BV per mail gewaarschuwd’, legt Nurettin Altundal uit, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie. ‘We hebben gezegd dat ze met een significant beter loonbod moesten komen. Als dit niet zou gebeuren, dan zouden de onderhandelingen wat ons betreft geen nut hebben.’
Kennelijk kwam die boodschap niet helemaal over, want Cargill biedt in totaal 2,25 procent loonsverhoging over 20 maanden. Verder wil het bedrijf de automatische prijscompensatie die vorig jaar is afgesproken verslechteren, wil Cargill het ouderschapsverlof versoberen en het sociaal plan dat eind dit jaar verloopt niet verlengen. De ouderenregeling is in de nieuwe voorstellen verslechterd en ook wil het bedrijf 5 mei als jaarlijkse feestdag niet erkennen. ‘Kortom, hier kunnen wij als vakbond gewoon niet akkoord mee gaan’, aldus Altundal.
De FNV wil voor de leden een salarisverhoging van zeven procent en 100 euro bruto per maand met terugwerkende kracht per 1 augustus 2023. Daarnaast moeten de bovengenoemde arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd en verbeterd. De CAO moet voor een jaar gaan gelden. Cargill heeft dit jaar zijn omzet fors verhoogd tot 177 miljard dollar en ook de winst loopt in de miljarden. ‘Ze hadden afgelopen jaar historisch de hoogste omzet ooit’, zegt FNV-bestuurder Altundal hierover. ‘En ze willen 700 werknemers afschepen met een schandalig lage loonsverhoging.'
Begin dit jaar werd 1900 werknemers die niet onder de CAO vallen een magere loonsverhoging van vijf procent geboden. 'Dezelfde trend zetten zij nu in voor de mensen die wel onder de CAO vallen. In zijn interne communicatie durft Cargill nog steeds te stellen dat zij hun werknemers altijd de inflatie hebben gecompenseerd. Dat is gewoon niet waar.’ Als Cargill donderdagavond om 23:00 uur nog niet akkoord is gegaan met de eisen van de vakbond, dan volgen er acties en stakingen. Bij Cargill werken 2600 werknemers, waarvan er ongeveer 700 onder de CAO van Cargill BV vallen.