Rijbewijs B binnenkort niet meer genoeg voor zware stekkerbus

Foto: Wikimedia / Biontologist

Ondernemers met een grote en dus zware elektrische bestelbus moeten er beducht op zijn dat zij binnenkort een vrachtwagenrijbewijs nodig hebben om zo’n voertuig te mogen besturen. Voor niewe bussen is na 1 oktober een rijbewijs B niet meer voloende; voor mensen die al een bus hebben loopt de vrijstelling eind dit jaar af.

Dat meldt het AD. Vanwege het accupakket zijn e-busjes al snel 400 kilo zwaarder dan de benzinevariant en om te mogen rijden met een rijbewijs B mag het gewicht van een voertuig plus lading maximaal 4250 kilo zijn. Dealers maken zich zorgen. Van de inmiddels ruim 20.000 volledig elektrische bestelbussen in ons land blijft het grootste deel onder de 3500 kilo, maar de grotere exemplaren gaan de eigenaren problemen geven.

‘Wat er gaat gebeuren is dat ondernemers weer een traditionele diesel gaan kopen waarin je wél met rijbewijs B kunt rijden,’verwacht Thijs Bochane van dealergroep Bochane. ‘Zo dringen we de CO2-uitstoot niet terug. En 1 januari 2025 voeren steden emissievrije zones in. Dat wordt een probleem, ook voor mensen in de bouw, die in binnensteden moeten werken.’ In Zaanstad wordt daar overigens pas een jaar later een begin mee gemaakt. Chauffeurs die een groot rijbewijs moeten halen zijn al snel een paar dagen en zo’n 2500 euro kwijt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen