Zaanstad heeft met stille trom de eerste flexibele flitspaal geïntroduceerd die aan een onbekend traject door de gemeente is begonnen. Waar het beginpunt was is ook niet duidelijk. Uit de antwoorden van het college op vragen van Nick Hendriks van het CDA over asociaal verkeersgedrag blijkt ook dat zogenoemde lawaaiflitspalen er hier voorlopig niet in zitten.
De gemeente ontvangt regelmatig meldingen van asociaal verkeersgedrag. 'In samenwerking met partners zoals de Vervoerregio, Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert en de politie worden er verkeersacties en campagnes gehouden om dat tegen te gaan,' aldus het college. Ook de deelname aan het programma Bezorg Veilig moet leiden tot meer veiligheid op de weg. Ondernemers en maaltijdbezorgers worden daarmee bewust gemaakt van de verkeersregels. In meerdere steden wordt momenteel geëxperimenteerd met lawaaiflitspalen en Zaanstad is reuze benieuwd naar de resultaten, maar wil daar niet op vooruit lopen.
'Als de resultaten van de pilot(s) in de G4-steden positief zijn met betrekking tot de inzet van dit middel gaan we onderzoek doen naar de uitvoeringskosten en implementatie. We
willen eerst de vragen beantwoord zien of de geluidsregistratie goed werkt en/of opsporing en vervolging via dit middel in de praktijk mogelijk is. Onderzoeksinstituut TNO doet in samenwerking met het Openbaar Ministerie hier onderzoek naar. De resultaten hiervan worden medio 2024 verwacht. De verwachting is dat een eventuele invoering in Zaanstad daarom niet voor 2025 is te verwachten,' aldus het college.